Hoppa till innehåll
distansarbete provanställning

Distansarbete – Vad gäller vid en prov­anställning?

I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har distansarbete blivit det nya arbetssättet för många anställda. Och som arbetsgivare kan det vara en utmaning att veta vad som egentligen sker. Hur ska man till exempel bedöma hur väl en provanställning har fallit ut? Och måste anställningen övergå till en fast tjänst?

”Arbeta hemma om du kan”. Folkhälsomyndighetens rekommendation har inneburit distansarbete för många anställda, även de som har en provanställning. Detta kan leda till vissa svårigheter för en arbetsgivare när denne ska bedöma hur en provanställd har presterat.

Om personen under sin provanställning inte har gjort något uppenbart fel, måste den då tillsvidareanställas?

– Det är helt upp till arbetsgivaren att besluta huruvida en provanställning ska övergå i en tillsvidareanställning eller ej. Är arbetsgivaren osäker, exempelvis för att det inte har gått att bedöma prestationen, kan provanställningen avslutas med just denna motivering, säger Maria Elinder, arbetsrättsjurist på Almega.

När det handlar om provanställningar förklarar Maria Elinder att i stort sett alla motiveringar är tillåtna för att avbryta en provanställning. Undantagen är givetvis rent diskriminerande motiveringar eller sådana som strider mot god sed på arbetsmarknaden. Men med andra ord, det krävs inte saklig grund.

Å andra sidan kanske arbetsgivaren skulle vilja behålla den provanställda, men är samtidigt osäker på om det är en bra idé att erbjuda en tillsvidareanställning givet dagens ekonomiska läge.

Hur bör arbetsgivaren tänka kring en provanställning om situationen är osäker?

– Flera av våra kollektivavtal tillåter numera att man avslutar en provanställning och sedan erbjuder en visstidsanställning istället för tillsvidareanställning. Så börja med och kontrollera med gällande kollektivavtal och se om den möjligheten finns. Annars är vår rekommendation alltid att avsluta en provanställning om man är det minsta orolig för att det inte ska fungera framöver oavsett anledning, säger Maria Elinder.

Du som medlem hittar mer information om provanställning (bakom inlogg) i Arbetsgivarguiden.

Arbetsgivarguiden är Almegas kunskapsbank på webben, som ingår i medlemskapet för medlemmar. Där får du juridisk rådgivning och snabb och aktuell information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt.