Hoppa till innehåll
Bild på en äng i solnedgång. Inklippt i nedre vänstra hörnet är Maria Elinder.

Är semesterförläggningen bindande trots att regler för korttidspermittering ändrats?

En av de vanligaste frågorna i telefonjouren just nu handlar om de konsekvenser av Tillväxtverkets förändring av regelverket i semester vid korttidspermittering. Är det som arbetsgivare möjligt att riva upp förläggningsbeslutet med anledning av det ändrade regelverket? Vår arbetsrättsjurist och expert på området Maria Elinder svarar på frågan.

Den vanligaste frågan handlar om att arbetsgivare har förlagt medarbetarnas semester i juni och juli och samtidigt ansökt om stöd från Tillväxtverket för semesterperioden. Nu när Tillväxtverket har ändrat sin bedömning och inte längre beviljar stöd för semester så är det många arbetsgivare som undrar om är möjligt att riva upp den förlagda semestern.

– Nej, tyvärr är ett beslut från arbetsgivaren om semesterförläggning bindande för arbetsgivaren. Man ska vara medveten om att det samtidigt finns en tvingande rätt för medarbetarna att få ut fyra veckor sammanhängande betald intjänad semesterledighet under perioden juni – augusti. Det är naturligtvis olyckligt för de företag som drabbas, trots att man gjort rätt från början, säger Maria Elinder.

Att Tillväxtverket ändrar sina riktlinjer i efterhand är olyckligt. Det innebär att de företag som följt Tillväxtverkets regelverk i tron att man som arbetsgivare kan få ta del av stöd även för semester nu hamnar i en ohållbar situation. Almega har påtalat detta både för Tillväxtverket och Sveriges beslutsfattare och arbetar aktivt för att driva på för en hållbar lösning för Sveriges alla företagare.

Du som medlem hittar mer information om semester och korttidspermittering (bakom inlogg) i Arbetsgivarguiden.

Arbetsgivarguiden är Almegas kunskapsbank på webben, som ingår i medlemskapet för medlemmar. Där får du juridisk rådgivning och snabb och aktuell information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt.