Hoppa till innehåll
anki elken randstad

Randstad arbetar för en inkluderande arbetsmarknad

Jämställdhet är en del av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstads dna. Som en aktiv samhällsaktör utmanar man rådande normer, sätter kompetensen i fokus och vågar lyfta diskrimineringsproblematiken. Och de utmanar även sina kunder och samarbetspartners att gå samma väg.

 Jämställdhetsinitiativen avlöser varandra på Randstad i Sverige. Hållbarhetschef Anki Elken driver frågorna med glöd och stort engagemang.

– Vi arbetar dagligen med jämställdhets- och inkluderingsfrågor och vi försöker ständigt utmana såväl kunder, samarbetspartners som kandidater. Det är ett arbete som alla, oavsett avdelning eller position, bidrar till. På Randstad är alla hållbarhetschefer, säger Anki Elken.  

Ett av många jämställdhetsinitiativ som företaget är stolt över är ”Enklare vägar till jobb” där dotterbolaget Antenn Consulting med stöd från Tillväxtverket har fokuserat på nyanlända kvinnor och män. Med ett tydligt jämställdhetsperspektiv matchade man drygt hundra kandidater till arbete. Vidare är man drivande i initiativet UUA, Universellt Utformade Arbetsplatser. Tillsammans med bland andra Vasakronan, Funktionsrätt Sverige strävar man efter att skapa ett hållbart arbetsliv där olikheter värdesätts. En ambition är att flytta fokus från stigmatiserade anpassningslösningar och istället skapa inkluderande arbetsplatser där man gjort rätt från början.  

– För oss är det viktigt att sätta kompetensen i centrum och att våga prata om diskriminering. Som bemannings- och rekryteringsföretag med ett tydligt fokus på människan utmanar vi våra kunders invanda tankemönster och hjälper dem att hitta en bredd av kompetenta medarbetare. Men vi kan inte allt och lär oss ständigt av våra kunder. Och det är ju tillsammans som vi kan göra något riktigt bra, som bidrar till en bättre fungerande och mer inkluderande arbetsmarknad, vilket gynnar samhället i stort, avslutar Anki.  

 Vill du läsa mer om jämställd rekrytering och hur du som arbetsgivare kan arbeta proaktivt för en jämställd arbetsplats? Läs mer i den praktiska guiden Ett jämställt arbetsliv, som är framtagen av Almega, Unionen och Akademikerna.