Hoppa till innehåll
Man som jobbar hemifrån

Jobba hemifrån – tipsen för framgångsrikt distansarbete

Under pandemin och för att minska smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten kommit med rekommendationen att de medarbetare som har möjlighet ska jobba hemifrån Hur gör vi då för att på bästa sätt fortsätta arbetet på distans?

Med dagens teknik och god dialog kan vi lösa mycket. Här har vi listat sex tips för framgångsrikt distansarbete:

  1. Ha regelbundna individuella samtal. När medarbetare och chef inte befinner sig på samma plats är det extra viktigt ha regelbundna avstämningar via telefon eller via nätet. Det är viktigt att alla i gruppen känner sig hörda och sedda.
  2. Ha regelbundna telefon- eller online-möten för arbets-/projektgrupper. Se alltid till att ha en tydlig agenda med start- och sluttid samt tid för frågor.
  3. Var noga med arbetsfördelning, så att alla vet vem som gör vad, när och hur.
  4. Se till arbetssätten är kända av alla. Ju tydligare kommunikationen är, desto större möjlighet är det för medarbetare att återkoppla om det till exempel skulle uppstå något problem.
  5. Var extra trevliga i tonen! När vi inte ses IRL där vi många gånger har enklare att läsa av ansiktsuttryck och kroppsspråk är det lätt att vi missförstår varandra.
  6. Påminn regelbundet om att ergonomi, pauser och belysning är viktigt även utanför sin vanliga kontorsplats. Soffan eller sängen är inte ett bra alternativ.

Vill du ha mer råd och stöd?

Exklusivt för medlemmar

Ta hjälp av Sveriges bästa arbetsrättsjurister. Ring oss, eller logga in i vår kunskapsbank Arbetsgivarguiden.

Ibland hamnar man som arbetsgivare i situationer som kräver akut hjälp och råd. Som medlem i Almega är du alltid välkommen att ringa jouren med dina frågor. I jouren arbetar många av Sveriges bästa arbetsrättsjurister, avtalsexperter och förhandlare.

Nyfiken på oss?

Vill du veta mer om vad vi på Almega kan göra för dig? Läs mer om medlemskapet här!