Vi gör det enklare att bli fram­tidens goda arbetsgivare

Vilket klokt beslut, att gå in här! Visste du att ett medlemskap i ett av våra nio förbund inom Almega ger dig allt du behöver för att kunna vara den bästa arbetsgivaren för dina medarbetare?

Som Sveriges ledande arbetsgivar­organisation inom tjänstesektorn hjälper vi våra 11 500 medlems­företag varje dag – med frågor kring kollektivavtal och i rollen som arbetsgivare. Vi arbetar också med opinionsbildning, utbildning och kunskapsspridning. Allt för att du som företagare ska ha förutsättningarna för att lyckas med din verksamhet.

Vi gör helt enkelt det vi är bra på, så att du kan fokusera på det som du är bäst på.

ERBJUDANDE?

så stöttar almega

Vi stärker ditt företag på alla fronter

Bli medlem Almega rådgivning

Rådgivning av Sveriges främsta experter

Som medlem hos oss kan du känna dig trygg med att få hjälp och stöd i din roll som arbetsgivare, när det passar dig. I vår digitala kunskapsbank, Arbetsgivarguiden, får du juridisk rådgivning och aktuell information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt. Här hittar du även mallar, checklistor och svar på arbetsgivarfrågor. Och hamnar du i en situation som kräver akut hjälp kan du ringa eller mejla vår arbetsgivarjour. Här får du stöd av flera av Sveriges bästa arbetsrättsjurister, avtalsexperter och förhandlare.

Så ger vi dig råd och stöd

Bli medlem Almega utbildning

Utbildning som vässar dig som arbetsgivare

Vårt stora utbildningserbjudande håller dig uppdaterad i de frågor som berör din roll som arbetsgivare, så att du kan utveckla din verksamhet på bästa sätt. Våra experter har stor kunskap om din bransch och kan därför ge dig det stöd som krävs för att lyckas, både på kort och lång sikt. Vi erbjuder utbildning i bland annat arbetsrätt, arbetsmiljö och kollektivavtal samt fördjupning i frågor som påverkar vardagen för dig och dina medarbetare. Vid behov kan vi även hjälpa till att skräddarsy utbildningar för ditt företag.

Här hittar du våra utbildningar

Bli medlem Almega politisk påverkan

Påverkansarbete som möjliggör företags­utveckling

Genom ett nära samarbete med våra styrande politiker kan vi skapa de bästa förutsättningarna för att du som arbetsgivare ska kunna driva och utveckla din verksamhet. Våra näringspolitiska experter arbetar hårt för att bland annat modernisera arbetsmarknaden, utveckla framtidens kollektivavtal, säkra kompetensförsörjningen, sänka skatterna för tjänstesektorn, effektivisera den offentliga upphandlingen, förbättra den europeiska marknaden, lyfta vikten av forskning och innovation samt förbättra integrationen.

Viktiga frågor som Almega driver

kollektivavtal almega

Moderna kollektivavtal utvecklade för framtiden

Ett kollektivavtal reglerar dina anställdas villkor gällande anställningsformer, arbetstid, semester, sjuklön och uppsägningstider. Det är en förutsättning för att kunna vara en god arbetsgivare – alla medarbetare vet vad som gäller och du kan vara trygg att du gör rätt. En ny arbetsmarknad kräver moderna kollektivavtal, som vi utvecklar och tecknar tillsammans med fack­förbunden. Detta gör oss till en motor i moderniseringen av den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Därför behöver du ett kollektivavtal

ingår i medlemskapet

Oumbärligt stöd för arbetsgivare

 • Rådgivning i arbetsgivarfrågor
 • Arbetsgivarjour via telefon eller mejl
 • Arbetsgivarguiden: svar på svåra frågor 24/7
 • Hjälp vid förhandlingar
 • Juridiskt biträde vid arbetsrättsliga tvister
 • Bransch­anpassade kollektivavtal
 • Utbildningar till medlemspris
 • Opinionsarbete i våra medlemmars intressen
 • Sveriges bästa arbetsrättsjurister
 • Vägledning i arbetsmiljöfrågor
 • Experthjälp i lönebildning
 • Upphandlingsexpertis
 • Möjligheter till nätverkande
 • Nyheter gällande arbetsgivarfrågor
 • Tillgång till Näringslivets lönestatistik

 

Dessutom förmånliga erbjudanden:

 

tjänstepension & försäkringar

Ge medarbetarna trygghet genom livet

Bra tjänstepension och försäkringar gör dig till en attraktiv arbetsgivare – känd för att ge dina medarbetare trygghet genom livet. Med våra kollektivavtalade helhetslösningar är det enkelt, förmånligt och tryggt.

Mer om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring

tredubbelt starkt stöd

Ett medlemskap med tre starka krafter

Vi är stolta över att erbjuda ett medlemskap där du får tre starka krafter i en. Ditt företag får inte bara stöd av Almega och ett av våra nio förbund, utan även av Svenskt Näringsliv – som vår arbetsgivar­organisation är en del av. Detta innebär att ditt företag stärks av tjänste­företagens, branschens och företagsamhetens röst – samtidigt. Bättre rustat för framgång kan ditt företag inte bli.

 

1.

Almega: tjänste­företagens röst

På Almega arbetar vi för att skapa bästa möjliga förutsättningar för tjänstesektorn på den svenska arbetsmarknaden. Detta gör vi genom att driva viktiga frågor, höja rösten när det behövs och ge råd i alla möjliga arbetsgivarfrågeställningar. Våra arbetsrättsjurister och näringspolitiska experter arbetar för att lösa dina komplexa utmaningar – från anställning till uppsägning, och genom tvister och förhandlingar. Vår arbetsgivarjour är endast ett telefonsamtal eller mejl bort och Arbetsgivarguiden, Almegas digitala kunskapsbank, tillgänglig dygnet runt.

Så stärker vi tjänstesektorn

2.

Förbunden inom Almega: branschernas röst

De nio förbunden inom Almega har kontroll på din bransch och driver frågor som är viktiga för ditt företag. Tillsammans med fackliga organisationer förhandlar de också fram framtidens kollektivavtal som reglerar anställningsvillkor och ger dig grunden för att kunna vara en god arbetsgivare. Oavsett område inom tjänstesektorn, har vi förbundet för just ditt företag: Almega Tjänste­förbunden, Almega Tjänste­företagen, Kompetens­företagen, TechSverige, Medie­företagen, Vård­företagarna, Innovations­företagen, Tåg­företagen och Säkerhets­företagen.

Alla förbund inom Almega

3.

Svenskt Näringsliv: företagsamhetens röst

Syftet med Svenskt Näringslivs arbete är att göra det enkelt att driva företag. Här drivs frågor och förenklingsarbete för ett bra företagsklimat på alla nivåer. Näringslivs­organisationen finns i 21 regioner och påverkar beslutsfattare över hela landet, och har även kontor i Bryssel för att bevaka och påverka beslut som fattas inom EU. Med 50 arbetsgivar- och bransch­organisationer som medlemmar samlas 60 000 medlems­företag och nästan 2 miljoner medarbetare som tillsammans skapar en unik kraft i arbetet med att stärka företagens konkurrenskraft.
Detta gör Svenskt Näringsliv

FRÅGETECKEN?

Kollektiv- vs hängavtal

Därför är kollektivavtal så viktigt

Kollektivavtal kan vara ett krav för att delta i upphandlingar, men framför allt skapar det trygghet på arbetsplatsen och ger dig förutsättningar för att vara en god arbetsgivare.

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan en arbetsgivar­organisation och ett fack­förbund som reglerar dina anställdas villkor gällande anställningsformer, arbetstid, semester, sjuklön och uppsägningstider. Alla på arbetsplatsen vet vad som gäller och du kan vara trygg med att följa lagar och regler. Eftersom många frågor som uppkommer på en arbetsplats redan är reglerade genom kollektiv­avtalet, sparar du tid både för dig själv och dina anställda.

Spara tid och pengar med kollektivavtal

 

 

Och hängavtal inte lika förmånligt

Som arbetsgivare kan du välja att sluta kollektivavtal direkt med ett fack­förbund, i stället för att låta en arbetsgivar­organisation förhandla avtalet för dig. Ett så kallat hängavtal.

Men hängavtal blir dyrare än ett kollektivavtal genom oss. Med Almega får du rabatt på omställningsförsäkringen: 0,4 procent av årslönesumman för tjänstemän och 0,3 procent för arbetare. Juridisk arbetsgivarrådgivning ingår och du slipper administrativa avgifter, som vissa fackföreningar tar ut. Dessutom erbjuder vi arbetsgivarjour, vår digitala kunskapsbank Arbetsgivarguiden, förhandlingshjälp samt juridiskt biträde vid arbetsrättsliga tvister.

Därför är hängavtal dyrare och krångligare

frågor och svar

Svar på vanliga frågor om medlemskap

 

testa vår arbetsgivarservice

Du kan starta med ett serviceavtal 

Är du inte redo att teckna ett medlemskap? Då kan ett serviceavtal vara ett alternativ. Det inkluderar inte kollektivavtal, förbundens branscharbete eller medlemskap i Svenskt Näringsliv. Men det ger dig stöd och trygghet i rollen som arbetsgivare. För endast 800 kronor per anställd och kalenderår, med en minimiavgift på 10 000 kronor. Gör en intresseanmälan längst ner på sidan så berättar vi mer.

Detta ingår i ett serviceavtal:

 

 • Stöttning i allt som rör arbetslivet: arbetsmiljö, arbetsrätt och tvister
 • Stöd dygnet runt via vår digitala kunskapsbank Arbetsgivarguiden
 • Tolkning av svenska arbetsrättsliga lagar
 • Arbetsrättslig jour
 • Biträde i domstolsärenden vid arbetsrättsliga tvister
 • Förhandlingshjälp vid en lokal förhandling med facket
 • Utbildningar till förmånliga medlemspriser

INTRESSERAD?

BLI MEDLEM I fyra STEG

Från intresseanmälan till medlem

1. Fyll i intresseanmälan

Det första du behöver göra är att fylla i några få uppgifter i formuläret för intresseanmälan nedan och klicka på ”Skicka in”. Detta för att vi ska ha ett underlag för ett första samtal.

2. Få återkoppling från oss

När du har gjort en intresseanmälan tar vi kontakt med dig för att stämma av förutsättningarna för ett medlemskap. Vilket förbund ditt företag skulle bli medlem i, service och förmåner som ingår, vilka möjligheter och skyldigheter kollektiv­avtalet innebär samt kostnad för medlemskapet.

3. Ansök om medlemskap

Efter att vi i vårt samtal kommit överens om medlemskapet, kan du ansöka om medlemskap. Ansökan sker digitalt och vi finns här för att hjälpa dig att färdigställa den – hur du ska fylla i och vilka handlingar som behöver skickas in.

4. Välkommen som medlem!

Slutligen går vi igenom din ansökan, och om allt är i sin ordning bekräftar vi medlemskapet. Ditt företag får ett medlemsnummer och du kan logga in i Arbetsgivarguiden och börja nyttja våra medlemsförmåner.

Bli medlem Almega intresseanmälan

ta första steget

Börja med att göra en intresseanmälan

Vad roligt att du är intresserad av att veta mer om hur ett medlemskap hos oss kan stärka ditt företag.

Allt du behöver göra är att fylla i uppgifterna i intresseanmälan och klicka på ”Skicka in”. Då har vi ett underlag för ett första samtal och kommer inom kort att kontakta dig. När du fyller i formuläret godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter, så att vi kan återkoppla till dig med rätt information. Men du kan vara helt lugn – med vår dataskyddspolicy är du i trygga händer.

Fyll i intresseanmälan

 • Organisationsnummer saknas eller är felaktigt. Om ni inte har ett svenskt organisationsnummer, skicka istället en manuell intesseanmälan till intresseanmalningar@almega.se