Hoppa till innehåll
Almega och representanter från förbund vid seminarium på Upphandlingsdagarna
Stina Ljungkvist, Peter Kväll, Pontus Lindström, Daniel Forslund och Ulrica Dyrke.

Almega-seminarium på Upphandlings­dagarna

Almega anordnade den 25 januari ett seminarium på konferensen Upphandlingsdagarna. Temat var ”Upphandling av tjänster – vad tycker tjänsteföretagen?”

Seminariet gav en bred inblick i hur tjänsteföretagen uppfattar offentlig upphandling. Prisfokus i stället för kvalitetsfokus är en generellt viktig orsak till att företag inom tjänstesektorn avstår från att lämna anbud. Omfattande och irrelevant kravställande skapar också hinder för många företag.

Problematiken konkretiserades genom medverkan av representanter från säkerhetsbranschen, arkitektbranschen, IT-branschen och vård- och omsorgsbranschen. Det gavs dock även exempel på sådant som upplevs positivt såsom utvecklad dialog inför upphandling och mer användande av fastprisupphandling.

Många offentliga upphandlingar avser tjänster och det är av stor betydelse för hela samhället att det blir bra och kvalitativa leveranser. Vi kommer att fortsätta att lyfta dessa frågor och tjänsteföretagens erfarenheter för att bidra till att utveckla de offentliga affärerna.

Ulrica Dyrke, Almegas näringspolitiska expert i upphandlingsfrågor.