Hoppa till innehåll

Semester­planering – då ska du begära in semesteransökningarna

När i tid det är dags att begära in ansökningar om sommarsemester ställer sig många frågande till. I april, tänker vissa chefer. I maj tänker andra. Men för att det ska bli rätt och riktigt ska du faktiskt begära in dem mycket tidigare än så.

Huvudregeln är att semestern ska läggas ut efter överenskommelse mellan dig som chef och dina medarbetare. Det innebär att det redan i februari är hög tid för arbetsgivaren att begära in semesteransökningar.

Alla medarbetare har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden 1 juni till 31 augusti, om man inte kommit överens om något annat. Att tillmötesgå medarbetarnas önskemål om semester kan i vissa branscher dock vara knepigare än i andra.

– Arbetsgivaren behöver meddela förläggningen av semestern senast två månader innan semesterperiodens början. Du som arbetsgivare är skyldig att se till att alla anställda får fyra veckors semester under perioden 1 juni till 31 augusti, säger Tomas Bengtsson, arbetsrättsexpert och förhandlare på Almega.

Det innebär att om du som arbetsgivare vill förlägga semester under hela semesterperioden där kanske några anställda får semester i juni, några i juli och några i augusti måste du meddela de anställda om deras huvudsemester senast den 1 april.

– Som arbetsgivare med kollektivavtal måste du dock ha vissa saker i åtanke innan du meddelar semester. Om du som arbetsgivare behöver fatta ett enväldigt beslut om medarbetarnas ledighetsperioder är du skyldig att MBL-förhandla innan beslutet fattas, säger Tomas Bengtsson.

Tips inför semesterplaneringen

  • Var ute i god tid med att samla in semesteransökningarna – ha klart hur semesterönskemål ser ut under februari.
  • Informera medarbetarna om semester senast 1 april om du vill täcka upp hela semesterperioden.