Hoppa till innehåll
Medlem-Almega-Mitta-HR-chef-Annika Engberg

Mitta fick hjälp genom expansion och organisations­förändringar

När Mitta stod inför expansion och organisationsförändringar blev ett medlemskap i Almega en självklarhet. ”Det har blivit enklare att göra rätt i frågor som är tunga och svåra”, säger HR-chef Annika Engberg.

Mitta är ett internationellt tekniskt konsultföretag inom mätning, geoteknik samt miljö- och laboratorietjänster. Grundat 1989 i Finland, öppnade koncernen 2017 upp på den svenska marknaden. Tillväxten i Sverige har gått fort, med uppköp av flera bolag. I dag finns Mitta på 14 svenska orter med huvudkontor i Linköping och totalt 120 medarbetare. I slutet av 2018 rekryterades Annika Engberg, som HR-chef.

– En av mina uppgifter har varit att få ihop alla förvärvade småbolag, med sina egna kulturer, till ett Mitta. Som litet bolag är det ibland svårt att ha koll på vad som gäller avseende chefsansvar, arbetsmiljöarbete, lagar och regler. Vi har tillsammans jobbat med detta för att bli en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Behövde hjälp i expansionen

Resan mot ett gemensamt bolag har till exempel inneburit att sätta rutiner för utvecklings- och lönesamtal. Få till en onboarding för nyanställda. Att säkerställa att chefer har rätt kompetens. Allt för att medarbetarna, som är företagets viktigaste resurs, ska trivas och må bra. Mitta hade sedan tidigare ett hängavtal med Unionen, men för att få hjälp med alla arbetsgivarfrågor blev ett medlemskap i Almega Tjänsteföretagen ett självklart val.

– Sedan dag ett som medlem har vi som företag fått stöd och jag vetat vad jag ska göra som HR-chef. Vi har hjälp med att ta fram dokument, bolla förhandlingsframställningar och ta fram konsekvensanalyser och riskbedömningar. Almega har till och med deltagit vid förhandlingar. Det har känts otroligt tryggt.

Fick stöd i organisationsförändring

Annika Engberg är i kontakt med Almega nästan varje månad, och ibland på veckobasis. Hon använder sig också ofta av den digitala kunskapsbanken Arbetsgivarguiden, för att hålla koll på kollektivavtal och få snabbguidning i olika ärenden. Förutom i expansionen har stödet av en arbetsgivarorganisation varit särskilt viktigt även vid organisationsförändringar.

– Organisationsförändring är en svår situation som behöver hanteras på rätt sätt. Därför har det känts jätteskönt att ha med sig Almega i ryggen och kunna diskutera och få stöd. Medlemskapet är verkligen guld värt, säger hon.

Läs fler medlemscase