Hoppa till innehåll

Hemestertrenden lyft för Blocket

För många inom tjänstesektorn har coronapandemin orsakat en värre kris än finanskrisen. Almegas tjänsteindikator för det andra kvartalet visar att många tjänsteföretag fortsättningsvis är hårt pressade. Inköpschefsindexet för svensk tjänstesektor försvagades i maj, men i lägre takt än april. Pessimismen är inte lika hög som den var för två månader sedan. Ett tjänsteföretag som ställer sig försiktigt optimistiskt till läget under hösten är Blocket.

Blockets grundades 1996 med affärsidén att digitalisera köp- och säljlappar. Kärnverksamheten idag kretsar fortfarande kring köp och försäljning av begagnade varor. Numera har Blocket även andra affärsområden, så som Blocket Bostad, Blocket Fordon, Blocket Jobb och Blocket Utbildning. Likt många andra tjänsteföretag har restriktionerna för att minska smittspridningen av coronaviruset haft stor påverkan på Blocket. Tero Marjamäki är kommunikationschef på Blocket och berättar hur verksamheten har påverkats.

– Vi tog ett beslut om att jobba hemifrån den 11 mars och har arbetat på distans sedan dess. Det har varit viktigt för oss att ta fram riktlinjer för att få hemarbetet att fungera bra och vi har tagit interna initiativ för att öka engagemanget hos våra medarbetare. Vi jobbar aktivt för att begagnathandel ska vara ett självklart alternativ till att handla nytt, men vi utforskar också andra behov på marknaden som Blocket kan fylla.

På kort sikt har Blocket påverkats av coronaviruset i sina erbjudanden. Blocket Utbildning har under våren fått ett uppsving på grund av att fler har sökt utbildningar, men man har också arbetat med specifika initiativ som har uppkommit på grund av viruset. Bland annat har sjukvården fått lägga upp jobbannonser gratis på Blocket Jobb, man har tagit fram ett matchningsinitiativ för arbetsmarknaden som heter Talanger sökes och talanger finnes, samt initiativet Blockethjälpen som går ut på att människor kan erbjuda hjälp genom kostnadsfria annonser. Ett helt nytt erbjudande togs också fram i samarbete med Elite Hotels, långtidsboende på hotell vilket lanserades under Blockethotell.se

– Vårt syfte är att bidra till en hållbar värld och nu under coronapandemin har vårt syfte satts på prov. Under våren har vi därför arbetat med flera initiativ som på olika sätt kan avlasta samhällsfunktioner och vara en hjälp för privatpersoner, säger Tero Marjamäki.

Restriktionerna som har införts för att minska spridningen av coronaviruset har påverkat tjänstebranschen olika mycket. Många har påverkats kraftigt och har behövt permittera och varsla personal. Andra har påverkats i mindre utsträckning. Almegas tjänsteindikator visar att hälften av tjänsteföretagen har minskat personalstyrkan sedan krisen började. Blocket ligger någonstans mellan de två ytterligheterna och har haft turen att inte behöva använda sig av permitteringssystemet.

– Vi gjorde en analys av hur coronaviruset skulle påverka vår affär och landade i att inverkan inte kommer vara tillräckligt stor för att nyttja permitteringsstödet. Men det finns stora skillnader i hur våra affärsområden har påverkats. Vissa fått en uppgång, medan andra har varit mer drabbade. Vi har därför jobbat mycket med att optimera de personalresurser vi har för att underlätta för företaget, men som också kan leda till personlig utveckling för medarbetare, berättar Tero Marjamäki.

Blockets köp- och säljhandel har både haft ökad trafik och försäljning. En förklaring kan vara att folk varit hemma mer och haft tid att gå igenom sina prylar samt att det är många som pratar om ”hemester” istället för semester. Även trafiken för fritidsboenden har varit väldigt hög. Affärsområden som har haft det tuffare är Blocket Jobb som haft lägre aktivitet i och med att arbetsmarknaden har haft en kraftig nedgång. Blocket Fordon har också varit mer påverkad på grund av en minskad efterfrågan, men har sakta börjat återhämta sig och är nu tillbaka på 2019 års nivåer. Tjänsteindikatorn visar att 39 procent av tjänsteföretagen räknar med en fortsatt vikande efterfråga. Men för Blocket ser det något ljusare ut.

– Sannolikt kommer vår köp- och säljverksamhet att tuffa på. Hösten brukar vara en tid då folk vill byta ut sin inredning, vilket kan förstärkas i år av att många har gått hemma under våren i renoverings- och inredningstankar. Till hösten brukar det vara många som letar bostäder, både att köpa och andrahandsuthyrning. Troligen kommer det inte ske någon drastisk minskad efterfråga på de tjänsterna och inte heller för fordon som också brukar vara en stark marknad på hösten. Det var en avvaktande fordonsmarknad i mars och april, men den ser ut att kunna återhämta sig. Blocket Jobb är det som återstår att följa utvecklingen för när det kommer till hela arbetsmarknaden, säger Tero Marjamäki.

Tjänsteindikatorn visar att inköpschefsindex för svensk tjänstesektor i försvagades i maj, men att takten var långsammare än i april. Denna avmattning kan indikera att en vändpunkt är nära, men det råder såklart mycket ovisshet kring om och när det skulle ske. Även Blocket har svårt att bedöma hur framtiden kommer att se ut.

– Just nu får vi först vänta och se hur det kommer att se ut efter semestrarna i Sverige och Europa. Det finns vissa branscher som släpar efter och som kan komma att påverka oss och vår verksamhet. Byggsektorn kan komma att påverka Blocket Bostad och om permitteringarna inte är tillfälliga utan leder till fler varsel kan det komma att påverka arbetsmarknaden och Blocket Jobb. Vi är försiktigt optimistiska, men det är för tidigt att ge några klara besked, säger Tero Marjamäki.