Hoppa till innehåll

TRR och Trygghetsfonden TSL: Jobb finns även i coronatider

Krisen kopplad till covid-19 försätter och situationen är oerhört allvarlig för Almegas medlemmar, då tjänstesektorn har drabbats värst av coronapandemin. Samtalen till vår arbetsgivarjour rörande arbetsbrist har tiofaldigats. Men som fullvärdig medlem hos Almega får du ta del av antingen TRR:s eller Trygghetsfonden TSL:s omställningstjänster. Trots den svåra krisen ser båda organisationer att det finns jobb att få och har under de senaste två månaderna fortsatt lyckats hjälpa uppsagda till nya anställningar.

TRR arbetar med omställning av tjänstemän. Under mars och april hade cirka 4500 personer sökt stöd hos TRR, en ökning med nästan 2000 personer jämfört med samma period 2019. Men trots coronapandemin har TRR sedan den första mars hjälp cirka 1900 personer att hitta ny sysselsättning. Av de tjänstemän som TRR hjälpte under 2019 kom 9 av 10 till en ny lösning inom en genomsnittlig period på sju månader. Idag kan det givetvis ta längre tid, men för den som har möjlighet att ta mer tillfälliga lösningar kan det gå snabbare.

– Det finns jobb att söka. Vi ser att flera myndigheter anställer nu men det finns även kommuner som har ett korttidsbehov inom flera områden till exempel inköp, logistik, inom HR och lön. Däremot är det viktigt att lägga tid både på nätverkande och jobbsökande för att lyckas, säger Erica Sundberg operativ chef TRR.

För att anpassa sig efter den rådande situationen har TRR på mycket kort tid ställt om verksamheten och gått från fysiska möten till att bli i stort sett helt digitala. Omställningen var nödvändig för att fortsatt kunna stötta berörda företag och uppsagda tjänstemän. Den snabba förändringen har gjort så att  TRR kan bibehålla samma kapacitet att coacha och hjälpa som tidigare.

Caroline Söder är VD för Trygghetsfonden TSL. Organisationen arbetar med omställning av personer som är uppsagda på grund av arbetsbrist på arbetsplatser med ett LO-avtal. Effekterna av coronapandemin började synas i inflödet av uppsagda från sista halvan av mars. Sedan slutet av mars har ungefär 13 000 personer anmälts till Trygghetsfonden TSL för att få hjälp till nytt jobb, vilket är 11 000 fler jämfört med motsvarande period förra året.

– Trycket är enormt och det är många som behöver stöd och hjälp. Men vi ser att det fortsatt finns jobb, bland annat inom välfärdssektorn och den gröna näringen. Under förra året kom 90 procent till nytt jobb, de allra flesta inom sex månader och 83 procent säger att de fick ett lika eller ännu mer kvalificerat arbete, berättar Caroline Söder.

I slutet av mars vidtog organisationen snabba åtgärder för att anpassa sig efter det nya läget.  Tillsammans med den fasta kärna av anställda och de upphandlade omställningsaktörerna i varje län kunde nya arbetsprocesser implementeras och kapaciteten växlas upp.

– Vi har en mycket bra dialog med våra leverantörer som verkligen engagerat sig för att kunna hantera inflödet och bibehålla den goda kvalitet som vi alltid har. Trots det starka trycket känner vi oss trygga med att kunna ge fortsatt bra stöd till våra deltagare. För i lägen som dessa är det avgörande att ha en stark handlingsberedskap, säger Caroline Söder.

Läs mer om TRR.

Läs mer om Trygghetsfonden TSL.