Hoppa till innehåll

Tjänstesektorn – en integrationsmotor i utsatta områden

Sysselsättningen i de särskilt utsatta områdena fortsätter att öka. Och enligt Almegas nya rapport är det inom tjänstesektorn de allra flesta jobbar. ”Det är väldigt tydligt, tjänstesektorn är fortsatt en integrationsmotor i landets särskilt utsatta områden”, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega.

Sverige har 17 särskilt utsatta områden, präglade av hög kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och låg socioekonomisk status. För att bryta utanförskapet i dessa områden måste fler som i dag är arbetslösa komma i jobb. Genom att i detalj undersöka arbetsmarknaden har Almega tagit reda på vilka yrken och branscher som har visat sig bäst på att bryta utanförskapet.

– Vår kartläggning visar att antalet sysselsatta i särskilt utsatta områden ökar, för andra året i rad. Tydligast är utvecklingen för nyanlända kvinnor vilket innebär att gapet mellan nyanlända män och kvinnor minskar, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega.

”Gapet mellan nyanlända män och kvinnor minskar”

Jonas Jegers

Näringspolitisk expert

Stockholm

Läs mer

Enligt rapporten Jobben som bryter arbetslösheten i särskilt utsatta områden är det inom tjänstesektorn som en absolut majoritet av de nya jobben skapas, inte minst i form av instegsjobb. För män är de vanligaste yrkeskategorierna fortsatt transport och lager, restaurang samt städ- och serviceyrken. Bland kvinnor dominerar städ och service, vård och omsorg samt förskola.

– Det kan låta paradoxalt men trots en hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att få tag på rätt kompetens, även till jobb som inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion. I de utsatta områden finns alltså en stor outnyttjad arbetskraftsreserv som med rätt insatser skulle kunna ta många av de lediga jobb som faktiskt finns, säger Jonas Jegers.

De fem vanligaste yrkena bland män i särskilt utsatta områden:
1. Lager- och terminalpersonal
2. Städare
3. Restaurang- och köksbiträden
4. Taxiförare med flera
5. Buss- och spårvagnsförare

De fem vanligaste yrkena bland kvinnor i särskilt utsatta områden:

1. Städare
2. Barnskötare
3. Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende
4. Vårdbiträden
5. Personliga assistenter

Trots en positiv utveckling är arbetslösheten fortfarande betydligt högre i de särskilt utsatta områdena än i övriga Sverige.

För att få till en mer effektiv jobbpolitik presenterar Almega därför en rad förslag som skulle förbättra situationen:

Genom att få fart på etableringsjobben, fortsätta reformeringen av Arbetsförmedlingen, skärpa aktivitetskraven för arbetslösa, öka skillnaderna mellan bidrag och arbete och sänka arbetsgivaravgifterna skulle ännu fler ges möjligheten att lämna utanförskapet för ett jobb.