Hoppa till innehåll

Almega kommenterar överens­kommelsen mellan S, C, L & Mp

Almega kommenterar överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som idag presenterats. ”Överenskommelsen innehåller många områden som vi välkomnar som till exempel en breddning av Rut, att kompetensföretag även ska ingå i etableringsanställningar, att man ser över ett antal skatter samt att slopa förslag som vinstförbud för privata aktörer inom välfärden”, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef, Almega.

Almega välkomnar överenskommelsen om Arbetsförmedlingen. Det är en glädjande nyhet att det oavsett regeringsbildning just nu finns en enad syn gällande att reformera Arbetsförmedlingen.

– Med en reformerad Arbetsförmedling kommer matchningen att förbättras och tiotusentals nya jobb att kunna tillsättas. Almega har en lösning på genomförandet som kommer att presenteras redan på torsdag den 17 januari, säger Stefan Koskinen.

– Det är bra att politiken nu tar tag i LAS-frågan och föreslår förändringar. Även om vi hade önskat mer omfattande förslag med en kortare tidplan. Men vi konstaterar att man nu aviserar att det blir ett tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och dessutom lägre kostnader vid uppsägningar, särskilt för mindre företag. Även om detta inte löser företagens alla problem med LAS så är det ett viktigt steg i rätt riktning. Vi tror att det kommer att förbättra arbetsmarknadens funktionalitet och att det kommer att leda till fler anställningar där fler kan komma i jobb, säger Stefan Koskinen.

Almega tror också att de föreslagna förändringarna kommer att vara det nödvändiga tryck som behövs för att arbetsmarknadens parter ska kunna träffa en överenskommelse om modernisering av LAS.

– Jag är övertygad om att detta kommer att leda till att parterna tar ett samlat grepp över LAS-frågan och frågorna kring omställning och kompetensutveckling. Därför är vi också beredda att så snart som möjligt medverka i sådana partsförhandlingar, säger Stefan Koskinen.