Hoppa till innehåll

Kollektivavtal – en bra deal för dig som arbetsgivare

Står du och väger för eller emot kollektivavtal? Kanske är du på väg att lämna in ett anbud där det krävs att ditt företag har ett giltigt kollektivavtal?

Det kan hur som helst vara bra att veta att kollektivavtal kan vara riktigt lönsamt även för dig som arbetsgivare. Vi hjälper dig att reda ut begreppen och förstå vad ett kollektivavtal kan vara bra för och hur du går tillväga för att teckna ett!

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor träffat mellan två eller flera parter som binder parternas medlemmar; dels arbetsgivar­organisation som företräder dig som arbetsgivare och dels fack­förbund som företräder sina medlemmar, dina anställda.

Vad tjänar jag på kollektivavtal som arbetsgivare?

Kollektiv­avtalet ger dig som arbetsgivare en grundtrygghet på arbetsplatsen, alla vet vad som gäller och du kan alltid hänvisa till avtalet och känna dig stärkt och säker på att avtalets innehåll följer alla lagar och regler.

Tid är pengar – Eftersom många frågor som uppkommer på en arbetsplats redan är reglerade genom kollektiv­avtalet, sparar du mycket tid både för dig själv och dina anställda, som ni annars skulle behöva lägga på att undersöka, reda ut och ta nya beslut utifrån varje situation.

Det som är avtalat står fast – Som arbetsgivare är du garanterad fredsplikt under avtalsperioden – ingen kan med andra ord strejka sig till bättre villkor än de som står i kollektiv­avtalet.

Du hittar ditt kollektivavtal i Arbetsgivarguiden där du som medlem direkt få tillgång till alla avtalstexter som berör just ditt företag.

Vad regleras av kollektivavtal?

Varje kollektivavtal innehåller regler om förhållandet mellan företaget och de anställda som parterna kommer överens om.

Alla kollektivavtal innehåller idag också regler om allmänna anställningsvillkor som kompletterar eller ersätter lagreglerna.

Detta regleras vanligen av kollektivavtal:

  • Anställningsformer
  • Arbetstid
  • Semester
  • Sjuklön
  • Uppsägningstider

Lär dig mer om ditt kollektivavtal

Bli medlem i Almega

Kollektivavtal, vad är det?

En kort film som beskriver hur det fungerar att teckna kollektivavtal, och varför det är bra för både arbetsgivare och arbetstagare.