Hoppa till innehåll

Så hjälper Almega till med snabbhanteringen av arbetstillstånd

Måste det vara krångligt och tidsödande att söka arbetstillstånd för personer från länder utanför EU/EES och Schweiz? Nej, för med Almegas hantering av arbetstillstånd kan medlemsföretag få snabb och smidig hjälp – arbetsrättsjurist Emilie Gustafson förklarar hur tjänsten fungerar.

Hur lång tid tar det att få ett arbetstillstånd?

– För den som inte tar hjälp av Almega och ansöker själv kan handläggningstiden bli mycket lång, det kan handla om mellan 15 till 19 månader. Med hjälp av Almega kan ett företag istället få hjälp på mellan 5 till 8 veckor, från första kontakt och handläggning till färdigt beslut. Tack vare Almegas snabbhantering hos Migrationsverket prövas en komplett förstagångsansökan inom tio arbetsdagar och en förlängningsansökan inom tjugo arbetsdagar. Vi finns med dig genom hela ansökningsprocessen.

Vilka företag kan Almega hjälpa med arbetstillstånd?

– Vi hjälper företag som inte hittar den kompetens de behöver i Sverige och därför måste söka arbetskraft utanför landets gränser, med snabbhantering av ansökningsförfarande för arbetstillstånd för personer från länder utanför EU/EES och Schweiz. Det gäller framför allt företag som har ett återkommande behov av arbetskraft från tredje land eller som behöver återkommande förlängning av arbetstillstånd för redan anställda som har en anställning på längre än fyra månader.

För att kunna ta del av Almegatjänsten behöver Migrationsverket först godkänna företaget som ett underföretag till Almega. Kraven som Migrationsverket ställer för att godkänna företaget som ett sådant handlar bland annat om arbetskraftsbehov, om tidigare ansökningar varit utredningskrävande och ekonomiska förutsättningar i företaget. När företaget är godkänt kan vi regelbundet hjälpa till med snabbhantering av arbetstillstånd.

Hur går processen till?

– Företaget skickar in en ansökan till oss och vi börjar med att kontakta fackförbundet som ska yttra sig över anställningserbjudandet. När fackförbundet har yttrat sig över anställningserbjudandet kan vi fortsätta handläggningen och skicka in ansökan till Migrationsverket. På Arbetsgivarguiden finns enkla steg-för-steg-guider för vilka handlingar företaget behöver ge oss på Almega.

För företag med förstagångsansökningar, förlängningsärenden och handläggning av studenter som vill börja arbeta i Sverige efter avslutade studier, är det här en smidig tjänst, som vi vet uppskattas mycket av våra medlemsföretag som använder den.