Hoppa till innehåll

Stockholms Städsystem är ett familjeföretag som funnits i över 50 år och som idag drivs av Emma Unevik och hennes bror Eric Unevik. Framförallt erbjuder Stockholms Städsystem kontorsstädning, men också städning av lokaler hos verksamheter som har läkemedelstillverkning. Stockholms Städsystem har idag 120 anställda och städar många huvudkontor i Stockholm med omnejd.

Ren omtanke

Stockholms Städsystem brinner för sin personal och arbetar efter ledordet ren omtanke. Resultatet är att många av både lokalvårdarna och tjänstemännen på Stockholms Städsystem jobbar på företaget fram till pension.

– Att flera av våra anställda jobbar hos oss fram till pensionen är ett tecken på att man trivs och vill vara kvar. Många har jobbat 25-30 år hos oss och vi brukar ha pensionsavtackning ungefär en gång om året, berättar Emma Unevik, vd på Stockholms Städsystem.

Affärsidén är att vara det bästa städföretaget i Stockholm för både kunder och personal. Stockholms Städsystem satsar därför väldigt mycket på bra arbetsledning, bemötande, att bli sedd och få positiv feedback. Tillgång till rätt arbetskläder, material och maskinell utrustning är en viktig del i att se till personalens bästa. Men att ha en arbetsledning som är tillgänglig, som svarar i telefon, finns närvarande och visar hur man ska göra är lika viktigt.

– Vi försöker alltid hjälpa till så gott vi kan. Det kan ibland vara svårt att navigera i administrationen för anställda som kommer från hela världen. På vår hemsida ska det därför finnas en lista på saker som man får när man kommer till oss och ett häfte om vad som gäller och vad man kan vänta sig, säger Emma Unevik.

Utbildning lockar många att stanna kvar

Stockholms Städsystem arbetar också aktivt med utbildning och satsar på att ge sin personal utbildning varje år. En ambition som företaget hittills har kunnat uppfylla. De anställda får ett utbildningskort som man fyller i och som man kan använda när man slutar, men också för internrekrytering. Ett inslag som uppskattas av såväl lokalvårdare som tjänstemän.

– För något år sedan hade vi en utbildning för lokalvårdare om försäljning. Uppgiften var att de fick räkna på städningen som om de drev eget företag. Det var väldigt populärt och de flesta tyckte att det var mycket roligt. Den typen av utveckling tror vi mycket på, säger Emma Unevik.

Kvalitet leder till spontanansökningar

I städbranschen råder hård konkurrens. Man pratar om avverkningstakter som handlar om hur mycket tid man får på sig att städa en viss yta. Stockholms Städsystem jobbar aktivt med att säkerställa att lokalvårdarna har gott om tid på sig att göra sitt jobb. Det är ett arbetssätt som är svårt att ha i branschen men som leder till högre kvalitet.

– Vi säljer de timmar som behövs för att göra ett bra jobb. Det ger kvalitet för kunden och motverkar stress hos vår personal. Att vi jobbar utifrån våra medarbetare med kvalitet i fokus har gett oss ett bra rykte hos lokalvårdare som gör att många kommer med spontanansökningar, berättar Emma Unevik.

Nyckeln är att ha en företagskultur som börjar ovanifrån och som genomsyrar hela bolaget. För Stockholms Städsystem innebär det att man jobbar aktivt med att ha en varm stämning på kontoret och en stenhård tro på att man har världens viktigaste jobb.

Coronapandemin – en tuff tid för städbranschen

Som för så många andra branscher har coronapandemin även drabbat städbranschen. Behovet utav städning av kontor har minskat eftersom många arbetar hemifrån. Samtidigt finns det andra typer av verksamheter där man inte kan arbeta hemifrån där behovet istället har ökat. För företag i branschen som bara upplevt neddragning kan det vara väldigt tufft och många städföretag har permitterat personal.

– Nu under corona är det tydligare än någonsin hur otroligt viktigt lokalvårdarnas jobb är eftersom deras städning bokstavligen talat minskar smittspridningen om den utförs på rätt sätt och tillräckligt frekvent, säger Emma Unevik.

Men trots att städning nu är viktigare än någonsin och trots de stöd som finns och har funnits i form av permittering, sänkta arbetsgivaravgifter med mera, är läget för många städföretag mycket ansträngt.

– Vi på Stockholms Städsystem har klarat oss bra hittills men många städföretag har det väldigt tufft nu. De statliga stöd som går att få vill städföretagen därför använda för att rädda så många anställningar som möjligt i städbranschen. Det betyder tyvärr bland annat att det finns ett väldigt litet utrymme för löneförhöjningar i städbranschen rent generellt just nu. Många städföretag står och kämpar för sina anställda nu och vi vill alla göra vårt yttersta för att så många som möjligt av alla fantastiska lokalvårdare ska få behålla sina jobb, säger Emma Unevik.