
Effektivare regler mot osund offentlig konkurrens i sikte!
Nu är de på gång, de effektivare regler för att komma till rätta med osund konkurrens från offentliga aktörer som Almega så länge har efterlyst!
Reglerna rör situationer då staten, kommunen eller regionen säljer varor och tjänster på områden som typiskt sett hör till det privata näringslivet och på ett sätt som skadar konkurrensen. Konkurrenslagens ”KOS-regler” trädde i kraft 2010 i syfte att minska konkurrensproblemen, men har visat sig ineffektiva och svårtillämpade. Problemen för företagen i tjänstesektorn kvarstår, vilket framgår av Almegas rapporter1.
En offentlig utredning som har haft i uppdrag av regeringen att föreslå ett effektivare regelverk har nu presenterat sitt förslag.
Förslaget är efterlängtat av tjänsteföretag runt om i landet som drabbas av osund konkurrens2.
– Summa summarum har utredningen tagit flera viktiga steg för att skapa effektivare regler för att stävja osund konkurrens från offentliga aktörer – och därigenom skapa ett bättre företagsklimat, säger Ulrica Dyrke, konkurrensexpert på Almega som även har ingått i utredningens expertgrupp.
Förslaget innehåller flera delar som skapar förutsättningar för effektivare genomslag av reglerna.
Det föreslås att Konkurrensverket ska få fatta beslut i dessa ärenden.
– Dessa ärenden är de enda där Konkurrensverket behöver föra talan i domstol för att kunna vidta åtgärder. Att Konkurrensverket ges egen beslutanderätt skapar möjlighet för ökad effektivitet i dessa ärenden, säger Ulrica Dyrke.
Samma regelverk föreslås gälla för statlig som för kommunal och regional säljverksamhet.
– Dagens regler omfattar inte statlig verksamhet fullt ut. Även statliga aktörers säljverksamhet påverkar dock företagen. Samhalls inverkan på städbranschen är ett exempel på detta, konstaterar Ulrica Dyrke.
Förslaget innebär ett ständigt gällande förbud och även möjlighet att förKonkurrensverket att sanktionsavgifter mot agerande som redan har skett.
– Detta ären förändring jämfört med idag, då förbud endast kan meddelas för framtiden, kommenterar Ulrica Dyrke.Detta innebär att offentliga aktörer får anledning att vara medvetna om varför och hur de bedriver säljverksamhet.
Enligt förslaget ska statliga myndigheter, kommuner och regioner som bedriver säljverksamhet upprätta en särskild redovisning över säljverksamheten.
– Sådan redovisning är betydelsefull för att få en bild av offentliga aktörers kostnadsbild. En viktig pusselbit i Konkurrensverkets tillsynsarbete – men kan även vara av intresse för medborgare som vill veta vad skattepengarna används till, säger Ulrica Dyrke.
Förslaget innebär att offentliga aktörer återkommande ska göra en utvärdering av sin säljverksamhet.
– Detta är positivt, eftersom både marknaden och en säljverksamhet kan förändras över tid. Sådana utvärderingar kan bidra till såväl insikter som till dialog med näringslivet, vilket vore välkommet, anser Ulrica Dyrke.
Almega kommer att analysera och kommentera lagförslaget mer i detalj under remissrundan.
Läs mer här
- Den osunda konkurrensen (2019): https://www.almega.se/2019/02/den-osunda-konkurrensen/
- Osund kommunal konkurrens – Företagens topp tio-lista (2023): https://www.almega.se/app/uploads/2023/04/osund-konkurrens-rapport-web.pdf