Hoppa till innehåll
Almegapodden Arbetsbrist

Almegapodden: Hantera arbets­brist

Allt fler hör av sig till Almegas rådgivning med frågor om uppsägning på grund av arbetsbrist. I avsnitt två av Almegapodden får du svar på de vanligaste frågorna.

Almegas rådgivare får varje år in tusentals frågor om arbetsbrist och under 2023 märktes det en ökning.

– Vi befinner oss i en period med dyster ekonomi, så det är inte konstigt att fler berörs av frågan. Dessutom har vi en situation där många behållit personal för säkerhets skull under pandemiåren, men som nu har lite för stor personalstyrka än vad man behöver, säger Hedda Mann, arbetsrättsjurist på Almega i avsnitt två av Almegapodden.

Förändring av verksamheten

Begreppet arbetsbrist behöver inte betyda att det är brist på konkreta arbetsuppgifter. Utan det kan vara att man har det kärvt ekonomiskt, eller att kunderna har andra förväntningar på det man säljer. Då behöver man personal med annan kompetens.

– Utgångspunkten är att det är en förändring av själva verksamheten. Det handlar inte om att de anställda gjort något fel, säger Hedda Mann.

Går igenom viktigaste stegen

För den som är i läget att hantera en situation med arbetsbrist finns det flera saker att tänka på. I Almegapodden 02: Hantera arbetsbrist reder Hedda Mann tillsammans med Maria Elinder, arbetsrättsexpert på Almega, ut vilka de viktigaste stegen är för att på ett bra sätt hantera en situation där arbetsbrist uppstått.

Lyssna på avsnittet här nedan!

Du hittar mer kunskap i Arbetsgivarguiden

Medlem i Almega? I Arbetsgivarguiden hittar du praktisk information om vad som gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist.