Hoppa till innehåll

Almegas vd: ”Tillväxtverkets agerande skadar rätts­säkerheten”

Under drygt ett år har Almega intensivt arbetat för fungerande stödåtgärder till svenska företag. Inte sällan har förbättringsmöjligheter kring stöden kunnat påtalas, ofta riktade mot Tillväxtverket. Nu har även SVT:s Uppdrag Granskning satt myndighetens agerande under lupp. Bilden som målas upp är chockerande.

– Tillväxtverkets saktfärdiga agerande under krisen har varit mycket problematiskt. Men att det dessutom visar sig att tusentals överklaganden lagts på hög och att myndigheten vägrar att följa domstolsbeslut vittnar om ett rättsosäkert myndighetsutövande. Haveriet på Tillväxtverket måste få ett slut, säger Thomas Erséus, vd på Almega.

Almega har under ett drygt år, via möten, skrivelser och samtal, arbetat hårt för att få så relevanta och rimliga stödåtgärder som möjligt på plats. Ansökningsprocesserna har i vissa fall varit smidiga och reglerna tydliga. När det gäller permitteringsstödet, som hanteras av Tillväxtverket, har förhållandena tyvärr varit de motsatta. Regler har ändrats, ibland retroaktivt, återkopplingen stundtals obefintlig och handläggningen av tusentals ärenden har pågått månad efter månad.

Redan i krisens inledning lät Tillväxtverket meddela att de skulle ha en generös hållning i regeltolkningen. När det gäller återbetalningar finns det dessutom redan idag en regel som innebär att arbetsgivaren helt eller delvis ska befrias från sin återbetalningsskyldighet om det är uppenbart oskäligt.

– Det är helt orimligt att en teknikalitet, som att vara ett par dagar sen med en avstämning, innebär att stödet ska återbetalas. Om man dessutom tänker på hur Tillväxtverket själva agerar blir det extra provocerande. Vi kräver att Tillväxtverket går igenom alla återbetalningsfall och undersöker vilka som kan betraktas som oskäliga, säger Thomas Erséus.