Hoppa till innehåll
Mats Sundbom, vd på Silver Life

Nytänkande och möjlighet att påverka skapar kö till jobben 

Med en annorlunda syn på äldrevården och renodlade yrkesroller skapar vårdföretaget Silver Life boenden där undersköterskor står i kö för att få jobba. Stora möjligheter att påverka redan från början, nytänkande och tillfälle att fokusera på rätt arbetsuppgifter är en del av framgången och höjer yrkesstoltheten rejält.

Mats Sundbom är vd på Silver Life och berättar om hur tanken var när de startade verksamheten.

– Innan vi drog igång funderade vi på allt det en undersköterska egentligen gör i omsorgssverige. På många arbetsplatser går nästa halva dagen åt till städning, att servera mat och andra arbetsuppgifter som inte alls tillhör det de är utbildade för. Undersköterskegruppen hade redan från början en representant i ledningen som varit med och påverkat och vi tog helt enkelt bort alla extrauppgifter från undersköterskornas arbetsdag.

Ryktet om arbetsplatsen som renodlat undersköterskerollen spred sig snabbt.

– När vi skulle rekrytera medarbetare till vårt boende i Nacka sökte 700 personer till de 40 platserna. Nu ska vi snart öppna i Täby och där hade vi 1800 sökande till lika många platser. Och det trots att det är brist på undersköterskor. Vi trodde aldrig att vi skulle ha svårt att anställa, men att få så många ansökningar var väldigt förvånade och roligt! Det visar verkligen nyttan av att vara med och påverka och att få göra det man drivs av, säger Mats Sundbom.

I samband med att man renodlade undersköterskerollen kvarstod en hel del arbetsuppgifter som ändå måste utföras.

– Vi konstaterade att vi också kunde göra samhällsnytta genom att anställa genom Samhall.

Även inom Samhall blev jobbet populärt och där finns numera en intern kö för att få jobba på Silver Life.

– Vi vill driva Silver Life utan att det bildas ett a- och b-lag. Våra medarbetare uppskattar att få koncentrera sig på den egna arbetsuppgiften, ur undersköterskornas perspektiv på vårdarbete. Att få vara med och påverka och göra det man trivs med höjer statusen för båda yrkesgrupperna, säger Mats Sundbom.