Hoppa till innehåll

Ocab gör insatser som avlastar vården

Sanerings- och avfuktningsföretaget Ocab avlastar ambulanssjukvårdare i Stockholm och Göteborg genom att sanera inkommande ambulanser. Ambulanspersonalen får därmed mer tid över till vårdrelaterade arbetsuppgifter. Men Ocab har också skänkt skyddsutrustning till Universitetssjukhuset i Örebro.

Sedan början av april sanerar Ocab ambulanser vid åtta akutintagningar i Stockholm och vid tre sjukhus i Göteborg. Företaget har personal som bemannar saneringsstationerna vid sjukhusen varje dag mellan 07.00 och 22:00. Saneringen sker inne i garagen och på alla kontaktytor inne i ambulanserna. Totalt handlar det om 150–180 ambulanser per dag. Tidigare är det ambulanssjukvårdarna själva som har skött saneringen och nu frigörs därför mycket tid som kan gå åt till andra arbetsuppgifter.

– Det är oerhört uppskattat av vårdpersonalen att vi har tagit över saneringen. De tycker att det är fantastiskt, vilket såklart är väldigt kul för vår personal, säger Peter Larsson, vd på Ocab i Stockholm.

Förutom saneringsuppdragen av ambulanserna har Ocab också skänkt skyddsutrustning till Universitetssjukhuset i Örebro. Skyddsutrustningen samlades ihop av fem olika saneringsföretag i regionen, där Ocab bidrog med att skänka skyddshandskar.

– Det var en liten droppen i havet, men ett mycket uppskattat initiativ från sjukhuset. Vi är ju i den branschen och vet vad som behövs. Att vi kunde ställa upp tillsammans med de andra saneringsföretagen kändes också väldigt kul, säger Mikael Janson, regionschef Örebro/Västerås på Ocab.

Intresse för sanering av ambulanser finns även i Örebro då man har hört att det fungerar bra i Stockholm.

– Vi är redo att ställa upp om intresset finns, säger Mikael Janson.