Hoppa till innehåll

Nytida Västertorp fortsätter att sprida glädje

För att undvika spridning av coronaviruset beslutade Stockholms stad för några veckor sen att stänga ner de dagliga verksamheterna inom LSS. Nytida Västertorp är en av verksamheterna som tvingats ställa om.

Enhetschefen Stella Linnhag och enhetsstödet Carolina Lundman berättar mer om hur det gick till när de flyttade över huvuddelen av sina aktiviteter till Facebook.

– Vi insåg att vi var tvungna att göra stora förändringar och valde därför att digitalisera verksamheten. Vi utgick från deltagarnas vanliga scheman och valde med omsorg ut de aktiviteter som vi tyckte funkade bäst att göra på distans, säger Stella.

Enhetschef Stella Linnhag, Enhetsstöd Carolina Lundman

På Västertorps dagliga verksamhet skapades den slutna Facebookgruppen ”Bästertorp – bäst”. Carolina berättar att man valde Facebook eftersom det är en plattform som används av många av deltagarna och för att Facebook har flera bra funktioner som gör det lätt att göra saker tillsammans på distans.

– Vi är nästan i chock över hur bra det funkat! Jag är också glad över att vi lyckats ha ett så bra samarbete med deltagarna och deras assistenter, säger Stella.

– Ja, det är väldigt roligt. För oss har det varit väldigt viktigt att sprida glädje och bryta den sociala isoleringen som annars lätt kan uppstå när man måste stanna hemma, fyller Carolina i.

På Västertorp erbjuder man nu digitala aktiviteter som musik, rullstolsdans, teater och träning. Varje fredag är det allsång och då spelar en av coacherna på Västertorp Gitarr och alla sjunger med.

– Den här veckan är det också många som förbereder sig inför vårt event ”Digital öppen scen”, där deltagare från åtta olika enheter uppträder, berättar Stella.

Stella och Carolina menar att mottagandet varit väldigt bra. Både deltagare, men också assistenter och anhöriga har hört av sig och varit väldigt positiva.

– Jag är väldigt stolt över hur väl vi lyckats anpassa oss. Alla har tagit ansvar och varit med och hjälpt till. Det är speciellt häftigt hur bra samarbetet med assistenterna har fungerat, säger Stella.

– Dessutom har vi en del deltagare som är väldigt sjuka och som kanske inte alltid kan vara med fysiskt. Det känns också väldigt fint att vi även i framtiden kommer kunna erbjuda dem ett digitalt alternativ, avslutar Carolina.