Hoppa till innehåll
intervju

En lyckad intervju – 5 tips till dig som rekryterande chef

En lyckad intervju kräver både förberedelse och målmedvetenhet. Som rekryterande chef behöver du förbereda dig ordentligt: en tydlig kravprofil, marknadsföring av tjänsten och en plan för intervjun är a och o. Här är fem tips på vägen.

1.  Intervjun är ett jämlikt samtal

Skippa korsförhöret, se istället arbetsintervjun som ett jämlikt samtal. Lika mycket som du vill veta vad kandidaten kan bidra med, vill kandidaten veta vad ni kan erbjuda som arbetsgivare.

2.    Var väl förberedd

För att få ut så mycket som möjligt av intervjun är det viktigt att komma förberedd. Ha bra koll på kandidatens profil innan intervjun. Förbered även intervjufrågor, samt gör en tidsdisponering för de olika momenten och frågorna. Och sist men inte minst, ladda upp mentalt.

3. Utgå alltid ifrån kravprofilen

Kravprofilen följer dig genom hela rekryteringsprocessen. Den tar du stöd i när du ska välja vem du vill träffa på intervju, när du bedömer en intervju och till sist, när du bestämmer vem du vill erbjuda tjänsten. Ge kravprofilen lite extra omtanke! Den kan göra hela skillnaden mellan en pricksäker och en mindre lyckad rekrytering.

4.  Det är du som skapar stämningen

Du är den som mest påverkar stämningen under samtalet. Var avspänd och positiv. Börja med att berätta om dig själv och vad du jobbar med. Inled med allmänna frågor som är lätta att besvara. Undvik ledande frågor, inled istället med hur, vem, vilka, vad och om. Och visa engagemang!

5.  Nästa steg

Sköt kontakten med kandidaterna varsamt och var tydlig med vad som blir nästa steg i rekryteringsprocessen. En rekrytering kan dra ut på tiden, av naturliga skäl, men låt kandidaten var med på hela den resan. Du vill ju inte riskera att förlora din toppkandidat.