Hoppa till innehåll

Underlätta kompetensinflyttning

Tjänstesektorn är motorn i svensk ekonomi och är beroende av rätt medarbetare med rätt kompetens. Svårigheten att hitta rätt medarbetare är det största tillväxthindret för tjänste­företag och därmed för en stor del av Sveriges ekonomi. Därför behöver vi arbetskrafts­invandring.

Vad tycker Almega?

  • Lönegolvet för arbetskraft­invandring ska inte höjas.
  • Reglerna för arbetskrafts­invandring ska utgå från företagens rekryteringsbehov och bygga på principen att den som erbjuds ett arbete i Sverige till avtalsenliga villkor ska få arbetstillstånd.
  • Arbetskrafts­invandring ska vara tillåten i alla yrken så länge löner och andra villkor motsvarar svenska avtal.
  • Kontroll av löner och andra villkor måste bli bättre och att företag som brutit mot reglerna inte får rekrytera arbetskraftsinvandrare.
  • Det måste bli lättare för fler internationella studenter som utbildat sig i Sverige att stanna kvar och jobba efter examen.
  • Regelverket för arbetskrafts­invandring måste hållas enkelt och rättssäkert. Kompetensutvisningar på grund av enkla misstag får inte förekomma.

Hur drabbas tjänste­företagen?

Trots att många svenska företag är helt beroende av medarbetare från andra länder har regeringen – med stöd av Socialdemokraterna – genomfört en kraftig begränsning av arbetskraftsinvandring. Från den 1 november 2023 krävs en lön på 27 360 kronor i månaden för arbetstillstånd. Det innebär att ungefär var åttonde arbetskraftsinvandrare får resa hem när deras tillstånd löper ut. Planen är att till slutet av 2024 höja lönegolvet till 34 200 kronor i månaden men med vissa undantag. Då kan närmare hälften av alla arbetskraftsinvandrare tvingas resa hem.

Problemet är att många svenska företag har svårt att hitta rätt kompetens inom landets gränser. Varje år kommer drygt 20 000 personer till Sverige från länder utanför EU för att arbeta. Den stora majoriteten av arbetskraftsinvandrarna arbetar inom bristyrken. De flesta stannar i Sverige ett par år. I princip alla försörjer sig själva och medföljande. Arbetskrafts­invandringen är lönsam för Sverige och bidrar varje år med 34 miljarder kronor till BNP och 12 miljarder kronor i skatteintäkter.

Vad har Almega gjort i frågan?

Seminarium om arbetskraftsinvandring från den 19 augusti 2022 där Almega, TechSverige och Innovations­företagen diskuterade frågan tillsammans med medlems­företag och riksdagsledamöter

Läs mer