Hoppa till innehåll

Snabbhantering av arbetstillstånd

Handläggningstiden för en arbetstillståndsansökan genom Migrationsverket kan ta 6–12 månader. Men om ditt företag är medlem i ett av Almegas förbund och har tecknat kollektivavtal kan du kraftigt förkorta processen – genom att bli under­företag till oss.

Med vår snabbhantering av arbetstillstånd för personer från länder utanför EU/EES och Schweiz prövas en komplett förstagångsansökan vanligen inom tio arbetsdagar, och en förlängningsansökan inom tjugo.

Snabbhantering pausad

Sedan vintern 2021 finns ingen snabbhantering hos Migrationsverket på grund av för många ansökningar och brist på beslutsfattande handläggare – därför kan beslut inte fattas på 10–20 arbetsdagar. Som certifierad aktör får Almegas ansökningar ändå något snabbare hantering, men handläggningstiderna är fortfarande långa. Det finns ingen prognos för när snabbhanteringen kommer igång igen.

Detta krävs för vår snabbhantering

För att kunna ansöka om vår snabbhantering av arbetstillstånd behöver ditt företag vara medlem hos oss och teckna ett kollektivavtal. Då säkrar du dessutom att du har det stöd du behöver som arbetsgivare.

1. Medlemskap: som stärker dig som arbetsgivare

Som medlem i ett förbund inom Almega får du allt du behöver för att kunna vara en god och framgångsrik arbetsgivare.

  • Rådgivning av Sveriges främsta experter inom arbetsrätt
  • Tillgång till rådgivning online dygnet runt
  • Kostnadsfri hjälp vid förhandlingar och tvister
  • Kurser och utbildningar

2. Kollektivavtal: som sparar tid och pengar

Kollektiv­avtalet är ett avtal mellan en arbetsgivar­organisation och ett fack­förbund som reglerar dina anställdas villkor gällande anställningsformer, arbetstid, semester, sjuklön och uppsägningstider. Alla på arbetsplatsen vet vad som gäller och som arbetsgivare kan du vara trygg med att följa lagar och regler. Eftersom många frågor som uppkommer på arbetsplatsen redan är reglerade genom kollektiv­avtalet, sparar du både tid och pengar.

Vill du använda vår snabbhantering av arbetstillstånd?

Medlem med kollektivavtal – ansök direkt

Är du redan medlem hos oss och har tecknat kollektivavtal? Toppen, då kan du direkt göra en ansökan om att bli under­företag till Almega – och om den godkänns är snabbhanteringen inte långt borta. Ansöker gör du enkelt med hjälp av vår steg för steg-guide i vår digitala kunskapsbank Arbetsgivarguiden.

Inte medlem ännu – gör en intresseanmälan

För att nyttja vår snabbhantering krävs en godkänd ansökan om att bli under­företag till Almega, och för att kunna ansöka behöver ditt företag vara medlem hos oss och teckna ett kollektivavtal.