Hoppa till innehåll
Mattias Östman i Almegapodden om semesterfrågor

Almegapodden: Har du säkrat semester­planeringen?

Rådgivarna på Almega får varje år hundratals frågor om semester och semesterplanering. Missa inte när Mattias Östman, arbetsrättsexpert, svarar på några av dem i första avsnittet av Almegapodden.

Inget är väl så härligt som att gå på semester! Men det kanske mindre härliga är att som chef se till att alla får den semester som de vill ha – utan att någon blir besviken. Och framförallt, så det inte påverkar verksamheten.

I Almegapoddens allra första avsnitt berättar Mattias Östman, arbetsrättsexpert på Almega, om rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal när det kommer till semester.

Han konstaterar att det är ett ämne som engagerar. Förra året fick rådgivarna på Almega in över 700 frågor som handlade om just semester.

– Semesterförläggningen är ett ämne som berör både arbetsgivaren, arbetstagaren, men i förlängningen kanske också dennes familj, går det att få semester samtidigt? Det finns många viljor att ta hänsyn till, säger Mattias Östman.

Semesterförläggningen är ett ämne som berör – det finns många viljor att ta hänsyn till

Mattias Östman

Arbetsrättsexpert

Stockholm

Läs mer

Lagar och regler kopplat till semester får man se på i olika delar, berättar Mattias Östman. Först finns semesterlagen i grund och botten. Sedan tillkommer kollektivavtal, om sådant finns. Det reglerar delar av, eller kompletterar semesterlagen. Därtill finns också anställningsavtalet som har vissa semesterbestämmelser.

Tydligt är att det är arbetsgivaren som håller i taktpinnen. Arbetsgivaren har ett ansvar att faktiskt förlägga semestern, så att den anställde får vila, återhämtning och rekreation. Det ligger också i arbetsgivarens intresse att arbetstagarna är utvilade och kan prestera bra på jobbet sedan. Men medarbetaren har också en roll.

– Det finns en skyldighet för arbetsgivaren att lägga ut semester, men det finns också en skyldighet för medarbetaren att faktiskt vara ledig när arbetsgivaren så beslutar – arbetsgivaren kan faktiskt inte, med stöd av lagen, betala ut innestående semester. Det är bra att komma ihåg!

Lyssna direkt på avsnittet här

Vad regleras i lag och avtal, vad innebär intjänandeår och uttagsår och när behöver arbetsgivaren senast lämna besked om semesterperioden? I Almegapodden 01: Säkra semesterplaneringen som du kan lyssna på i spelaren nedanför, får du svar på fler vanliga frågor kopplat till semester.