Hoppa till innehåll

Så hanterar du värmeböljan

Tider av värmeböljor är här för att stanna. Men vad har arbetsgivare för ansvar och vad behöver man tänka på? Vår arbetsmiljöexpert Maria Morberg har svaren.

Det har blivit alltmer vanligt i Sverige med långa perioder av ihållande värme och värmen påverkar oss människor på flera sätt. Som arbetsgivare är det därför bra att se över arbetsmiljön för medarbetarna. Man kan även fundera om det går att omprioritera eller flytta fram vissa arbetsuppgifter som är krävande ur ett fysiskt, psykiskt och kognitivt perspektiv.

– Det är viktigt att tillsammans med medarbetare och arbetsmiljöombud hjälpas åt att göra det bästa av den tillfälliga situationen samt vara lyhörd och ok med att tempot kan gå ner en aning, säger Maria Morberg.

Maria Morberg, arbetsmiljöexpert, Almega

Anpassa åtgärder utifrån medarbetarens miljö

Eventuella åtgärder behöver anpassas och justeras utifrån den miljö som medarbetaren befinner sig i. I kontorsmiljö är det sällan värmen som riskerar hälsan men den kan ändå vara ett bekymmer.

– Se till att det exempelvis finns solskydd för fönstren och att de används, tillgång till fläktar samt dubbelkolla att ventilationen fungerar som den ska och att den, om möjligt, går att köra på natten. Det behöver också finnas tillgång till kallt vatten men det kan vara bra att påminna medarbetare att få i sig vätska, säger Maria Morberg.

Utomhusarbete utgör en helt annan exponering och kräver lite mer planering och andra åtgärder, som att placera arbetet i skugga och att ansträngande arbetsuppgifter görs på morgonkvisten.

– Att även få tätare pauser, använda hatt och solskyddsfaktor samt att ha tillgång till kall dryck och möjlighet att kyla ner handleder i kallvatten är andra åtgärder man kan se över., säger Maria Morberg.

Sunt förnuft vid hemarbete

Från arbetsgivarens håll får man påminna alla i organisationen om vad man bör tänka på samt vilka åtgärder som görs och finns att tillgå, oavsett ifall man jobbar hemma eller inte.  Medarbetaren får därefter se till att agera efter riktlinjer, tips och sunt förnuft.

– Det kan handla om att försöka hålla en bra temperatur inomhus och att få i sig tillräckligt med vätska samt att ta sig till den gemensamma arbetsplatsen ifall det blir för varmt i bostaden, säger Maria Morberg.

Följ upp och tänk långsiktigt

Med frekventa och långvariga värmeböljor är det viktigt att arbetsgivare ser till det längre perspektivet samt följer upp att de åtgärder som satts in fungerar.

– Det är lätt hänt att det kan bli tillfälliga lösningar när värmen plötsligt kommer men eftersom det är vanligt med hög värme under flera dagar, till och med veckor, så är det en besparande insats att möta upp värmen med mer långsiktiga åtgärder som också fungerar bra, avslutar Maria Morberg.