Hoppa till innehåll

  • Arbetsgivare som öppnar kontoret igen behöver göra en riskbedömnings- och handlingsplan, i samverkan med arbetsmiljöombud/skyddsombud. Denna ska även följas upp under hösten.  
  • Tydlig information till medarbetare vad som gäller vid återgången till arbetsplatsen. 
  • Information och dialog med fackliga organisationer på arbetsplatsen kring återgången. 
  • Det är viktigt att få med i riskbedömningen inför den planerade återgången hur man som arbetsgivare hanterar personer som är rädda för smittan. Det kan vara personer i riskgrupper eller som är oroliga av andra skäl. Det kan gå att lösa genom flexibilitet, exempelvis att undvika rusningstid i kollektivtrafiken. Men även hur medarbetare sitter på kontoret osv. I grunden beslutar förstås alltid arbetsgivaren om och när medarbetarna ska återgå till kontoret.  
  • Det kan finnas risk att det uppstår konflikter på arbetsplatsen eller kränkande särbehandling på arbetsplatsen, mellan någon/några som fortfarande är ovaccinerade och de som är vaccinerade. Ni behöver agera som arbetsgivare när ni får kännedom om problem i arbetsgruppen. I förebyggande syfte kan det vara bra att ledningen klargör klart och tydligt att kränkande särbehandling inte accepteras i organisationen.  

Vill du ha mer råd och stöd?

Exklusivt för medlemmar

Ta hjälp av Sveriges bästa arbetsrättsjurister. Ring oss på 08 762 69 90, eller logga in i vår kunskapsbank Arbetsgivarguiden.

Ibland hamnar man som arbetsgivare i situationer som kräver akut hjälp och råd. Som medlem i Almega är du alltid välkommen att ringa jouren med dina frågor. I jouren arbetar många av Sveriges bästa arbetsrättsjurister, avtalsexperter och förhandlare.