Hoppa till innehåll

Nytt kollektivavtal tecknat för IT-företag

IT&Telekomföretagen har tecknat nytt kollektivavtal för IT-företag om löner och allmänna anställningsvillkor med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia för perioden 1 november 2020 till 31 mars 2023. Avtalet innebär en gedigen agenda för kollektivavtalsutveckling i partsgemensamma arbetsgrupper. Det nya avtalet har vidare framtidssäkrats utifrån att flera kommer att jobba längre och då medarbetare har rätt att kvarstå i tjänst till 68 års ålder.

Särskilda förutsättningar för löneökningar år 2020 och 2022

Lönebildningen sker lokalt i företaget i diskussion mellan lokala parter eller där lokal part saknas, i diskussion med medarbetare. Löneavtalets angivna siffra gäller endast om man inte kommer överens om annat. Det innebär att det kommer att finnas en stor variation i branschen vad gäller utfall i lönerevisionen för 2020. Parterna är medvetna om att nuvarande situation med Covid-19-pandemi drabbat företag i olika omfattning och att den lokala dialogen måste utgå från hur förutsättningarna ser ut i respektive företag. Oavsett nivån på er lönerevision är det mycket viktigt att den lokala dialogen om lön och lönebildning fungerar väl. Parterna har ett gemensamt intresse att stödja den lokala dialogen. Vi vill påminna om det partsgemensamma materialet om lönebildning och att det är möjligt att begära central konsultation om löneavtalens intentioner om ni fastnar i er lokala dialog.

Du hittar partsgemensamt material om lönebildning här

En riktigt bra löneprocess

Ett riktigt bra lönesamtal

Löneavtalen

I enlighet med tidigare löneavtal innehåller löneavtalet en siffra för löneökningar som ska tillämpas om lokala parter inte kommer överens om en annan högre eller lägre nivå på löneökningar. Det är mycket viktigt att den lokala dialogen om lön och lönebildning fungerar väl.

Lönerevisionens nivå är 2,9 procent från 1 november 2020 och 1,8 procent från 1 april 2022 om lokal överenskommelse inte träffas om annat. Det centrala löneavtalet innebär ingen retroaktivitet för tiden innan 1 november 2020.

Lokala parter kan träffa överenskommelse om andra lönerevisionstidpunkter. Om ni väljer att kompensera för tiden innan 1 november 2020 genom en lokal överenskommelse är vår rekommendation att kompensationen görs i form av ett engångsbelopp. Då undviker ni behovet att administrera retroaktiv omräkning av tidigare utbetalade ersättningar och gjorda avdrag.

Notera även följande förändring i löneavtalet:

  • Ny regel i 2.2 som tydliggör att medarbetare som fått ny anställning eller befordran sex månader innan lönerevision eller senare kan träffa överenskommelse om att lönen ska gälla oberoende av nästkommande lönerevision och medarbetaren ska därför inte omfattas av lönerevisionen.

Löneavtalet med Unionen (Inloggning krävs)
Löneavtalet med Sveriges Ingenjörer och Akavia (Inloggning krävs)

Flexpension

Nivån på flexpensionspremien är 0,4 procent innan det nya kollektivavtalet börjar gälla. Avsättningen ökar med 0,3 procent från 1 november 2020 och med ytterligare 0,4 procent från 1 april 2022. Premien uppgår därmed till sammanlagt 0,7 procent från 1 november 2020 och 1,1 procent från 1 april 2022.

Nivåer för löneökningar som framgår av Unionens löneavtal är fastställda efter avräkning för avsättningarna till flexpension.

Industrins parter tecknade 31 oktober 2020 kollektivavtal och det så kallade Märket för kostnadsökningar på svensk arbetsmarknad. Märket blev 5,4 procent för en avtalsperiod om 29 månader som också IT&Telekomföretagens nya avtal för IT-företag omfattar. Märket blir synligt i IT&Telekomföretagens avtal för IT-företag när man beaktar avsättning till flexpension i förhållande till Unionens löneavtal:

2020: 0,3 % till flexpension + 2,9 % i löneökningar = 3,2 %
2022: 0,4 % till flexpension + 1,8 % i löneökningar = 2,2 %

Kostnadsökningar från 1 november 2020 om 3,2 procent och från 1 april 2022 om 2,2 procent är sammanlagt Märkets 5,4 procent.

För företag som betalar flexpensionspremie för samtliga medarbetare och som inte tillåter att medarbetare avstår premien gäller följande vid lönerevision:

  • om lokala parter inte kommer överens om annat är nivåerna för löneökning 2,9 respektive 1,8 procent som kollektivt löneökningsutrymme att fördela individuellt till Unionens medlemmar. Flexpension tillkommer som en kostnad utöver lönerevisionen.

För företag som tillåter att medarbetare avstår flexpensionspremien gäller följande vid lönerevision:

  • De medarbetare som har flexpension får sin premie automatiskt höjd med 0,3 respektive 0,4 procent. Motsvarande garanti gäller inte för medarbetare som avstått från flexpension. Arbetsgivaren kan dock ensidigt kompensera dem med motsvarande löneökning. Den kompensationen ska i så fall ges utöver den ordinarie lönerevisionen det vill säga de 2,9 respektive 1,8 procent som gäller om lokala parter inte kommer överens om annat.
  • Vår rekommendation är sammanfattningsvis att ni håller flexpension separat från lönerevisionen så att det blir tydligt vad lönerevisionen omfattar. Däremot är det viktigt att påminna facket och medarbetarna om att premien ökar och att även det är ett värde som kommer medarbetarna tillgodo. För att kunna göra korrekta lönejämförelser är det viktigt att arbetsgivaren vet vilken del av lönen som motsvarar premien.

Förändringar i allmänna anställningsvillkor

Parterna har i förhandlingarna gjort ett val att endast införa mindre förändringar i allmänna anställningsvillkor med bakgrund av den svåra situationen på svensk arbetsmarknad. Fram till avtalsförhandlingarna våren 2023 kommer parterna att arbeta vidare med utveckling av regelverk om arbetstid, möjlighet att träffa individuella överenskommelser och restid för att kunna göra förändringar då.

Följande förändringar görs i allmänna anställningsvillkor:

  • 2:1 Definitioner tillförs en text om hur omräkning till timlön från månadslön ska ske.
  • 3:1:5 utgår och ersätts av en ny regel som innebär ett förenklat förfarande för att avsluta anställning när medarbetaren fyllt 68 år. Från den 1 januari 2023 tillämpas regeln från 69 år.
  • 4:1:3 Veckovila får en ny anmärkning som tydliggör möjligheten att förlägga veckovila valfritt i veckan.
  • 4:2:6 Individuell överenskommelse får en ny anmärkning avseende innebörden av en träffad överenskommelse.
  • I 5 Semester införs ny regel om att semesterledighet inte läggs ut vid anställningar som avses pågå i högst tre månader. Istället utbetalas semesterlön.
  • 6:6 Inskränkningar i rätten till sjuklön förändras så att regeln för medarbetare som fyllt 60 år ändras att gälla från 68 år.

Förändringarna är införda i Arbetsgivarguidens digitala kollektivavtal och framgår också av bilaga 2 till förhandlingsprotokollen.

Förändringar i allmänna anställningsvillkor Unionen (Inloggning krävs)

Förändringar i allmänna anställningsvillkor Sveriges Ingenjörer och Akavia (Inloggning krävs)

Partsgemensamt arbete under avtalsperioden

Parterna ser positivt på partsgemensamt arbete och är överens om att arbeta med följande avtalsfrågor under avtalsperioden:

  • Modern arbetstidsreglering
  • Modern restidsreglering
  • Ökade möjligheter att träffa individuella överenskommelser som avviker från kollektivavtalet
  • Tillgängliggöra arbetsmiljöföreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö genom partsgemensamt material
  • Översyn av kollektivavtalet i syfte att öka läsbarheten (t ex disposition, rubriksättning och begrepp)

Förhandlingsprotokoll Unionen (Inloggning krävs)
Förhandlingsprotokoll Sveriges Ingenjörer och Akavia  (inloggning krävs)