Hoppa till innehåll
Jannike Tillå, Internetstiftelsen

Digitala verktyg för undervisning på distans

Omställningen att undervisa på distans kan vara stor för gymnasieskolor, universitet och högskolor. Men det finns digitala hjälpmedel att använda. Internetstiftelsen erbjuder tips och idéer om fjärr- och distansundervisning samt fritt lektionsmaterial kring digital kompetens.

Internetstiftelsen är en oberoende affärsdriven och allmännyttig organisation som ansvarar för internets svenska toppdomän .se. och administrationen av toppdomänen .nu.  Intäkterna från domänerna finansierar bland annat information om hur man kan jobba med digital kompetens och färdigt undervisningsmaterial som skolor kan använda sig av. Trafiken i Internetstiftelsens kanaler har ökat sedan coronaviruset fick skolor att övergå till distansutbildning och fler lärare använder de digitala lektioner som finns på Internetstiftelsens hemsida.

– Vi anpassade de hjälpmedel och verktyg vi erbjuder i normal fall till det som händer just nu med spridningen av coronaviruset. Det handlar bland annat om rådgivning till lärarna, säger Jannike Tillå som är chef för främjande och kommunikation på Internetstiftelsen.

Genom Internetstiftelsen får lärare också en plattform där man kan ha en dialog med varandra och byta erfarenheter med andra som använder verktygen. Internetstiftelsen arbetar också extra mycket med att vara tillgängliga för att svara på frågor som berör digitalt arbete i skolor. Förutom att dela tips och trix om hur man kan arbeta digital i skolan, arbetar Internetstiftelsen också med att lyfta andra aspekter av digitalt arbete.

– Även det sociala umgänget behöver lyftas. Man måste se till att det finns möjlighet att hålla koll på sin klass och se till att barnen har de verktyg de behöver. Vi kommer sannolikt att se ett före och efter när spridningen av Covid-19 har lagt sig vad det gäller syn på- och beredskap för att arbeta digitalt, säger Jannike Tillå.