Hoppa till innehåll

Tips till dig som flyger till Blåkulla i tjänsten

Räknas resan till Blåkulla som tjänsteresa, och har man som häxa i sådana fall rätt till traktamente? Vi reder ut de vanligaste frågorna som arbetsgivare funderar över under påsken.

Räknas resan till Blåkulla som tjänsteresa?

Ja, det gör den naturligtvis. Men se till att ha ett klart regelverk innan anställda häxor ger sig ut på kvastresor i tjänsten. Det är viktigt att tänka igenom trafiksäkerheten om medarbetarna tillbringar en del av arbetstiden på tjänsteresor. Några av de frågor du som arbetsgivare bör fundera igenom är till exempel hur trafiksäker kvasten är, om tiden för resan är tillräckligt tilltagen för att undvika stress och om trafikutbildningen på kvasten är tillräcklig. Du som arbetsgivare bör hantera häxornas trafiksäkerhetsfrågor i luften som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Har man som häxa rätt till traktamente när man befinner sig på Blåkulla?

Ja, det har man. Vad vi erfar brukar häxor stanna minst en natt på Blåkulla, vilket är vad som krävs för att du som arbetsgivare ska kunna betala ut skattefritt traktamente. Men tänk på att det då också krävs att Blåkulla ligger mer än 50 kilometer från häxans vanliga arbetsplats och mer än 50 kilometer från bostaden.

Vill du veta mer? I Arbetsgivarguiden kan du läsa mer om vad som gäller vid tjänsteresor och traktamente.

Arbetsgivarguiden är Almegas kunskapsbank på webben, som ingår i medlemskapet för medlemmar. Där får du juridisk rådgivning och snabb och aktuell information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt.