Hoppa till innehåll
Ann Öberg, vd på Almega
Ann Öberg, vd på Almega

”Arbetstider måste beslutas om i verksamheterna”

Almegas vd Ann Öberg svarar på tre aktuella frågor: om arbetstidsförkortning, det stundande EU-valet samt om alternativa modeller för att lyfta svensk infrastruktur.

LO-kongressen tog ju nyligen ställning för en arbetstidsförkortning. Vad är din kommentar?  

– Almega har egentligen inga principiella invändningar mot arbetstidsförkortning, men arbetstider måste beslutas om i verksamheterna. Sker det genom lagstiftning eller kollektivavtal kommer det att riskera svensk välfärd och konkurrenskraft, något som Almegas Stefan Koskinen och Jessica Forss Katz förtjänstfullt förklarar i tidningen Arbetet. 

Snart är det val till EU-parlamentet, hur ser Almega på det? 

– Almega är partipolitiskt oberoende men förhåller sig till politiken i sak. Och alltid med medlemsföretagens bästa för ögonen. Inför Europaparlamentsvalet har vi därför tagit fram ett program, Låt oss göra Europa en tjänst, där vi för fram vad som krävs för att skapa ett mer företagarvänligt och modernt EU där tjänsteföretagen ges bättre förutsättningar att bidra till unionens framtida välstånd. Förhoppningsvis ger det våra svenska europaparlamentariker nya insikter som de kan ta med sig i sitt arbete. 

Vad mer har Almega på gång? 

– Att Sverige har ett stort behov av ett effektivare, snabbare och mer pålitligt transportsystem är knappast någon nyhet. Utmaningarna är stora men kan bland annat lösas med hjälp av privat kapital och kompetens. Den 30 maj presenterar vi en ny rapport som redogör för hur transportinfrastrukturen kan framtidssäkras med hjälp av alternativa finansierings- och organisationsmodeller. Vid seminariet deltar företrädare för såväl näringsliv som politik, däribland Sveriges bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).