Hoppa till innehåll
Kvinnlig professor förklarar för studenter social robot i innovations lab

Tjänstesektorn och AI i fokus för samarbete

Hur påverkar AI företagen inom tjänstesektorn? Det är ett område som studeras närmare inom AI-Econ Lab, ett forskningssamarbete vid Örebro universitet som Almega nu stöttar.

 

Almega stödjer forskningssamarbetet AI-Econ Lab som studerar hur snabba framsteg inom artificiell intelligens omformar arbetslivets natur, särskilt för företag och anställda inom tjänstesektorn. 

– Almegas medlemmar är i grunden positiva till teknisk utveckling. Vi har fått en ny teknologi som kommer att kunna höja produktiviteten inom flera sektorer. Det finns stora förhoppningar kring AI, men det finns också en respekt för de utmaningar som AI medför, säger Ann Öberg, vd på Almega.

Kompetensförsörjningen är avgörande

Hon konstaterar att Sverige har en bra position för att kunna klara AI-omställningen.

– De svenska parterna har en historia av att bejaka teknisk förändring och utveckling. Kompetensförsörjningen är helt avgörande för att vi ska klara omställningen och vi behöver samarbeta med myndigheter och arbetsmarknadens parter för att snabbt kunna möta den stora efterfrågan på AI-kompetent personal och utbildningar inom AI som nu finns bland svenska tjänsteföretag, säger Ann Öberg.

Kurs om AI och arbetsmarknad

Inom ramen för forskningssamarbetet AI-Econ Lab ges nu universitetskurs för yrkesverksamma i hur AI transformerar arbetet och arbetsmarknaden. Kursen innehåller gästföreläsningar med representanter från olika ämnen såsom nationalekonomi, datavetenskap och juridik men även företrädare för fackföreningar och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor.