Hoppa till innehåll

Hur fungerar det med uppsägning vid arbets­brist?

”Vi skulle vilja omorganisera vår verksamhet, men det betyder att några tjänster försvinner. Hur avslutar man anställningar då?” Almegas arbetsrättsexpert Mattias Östman förklarar i detta klipp vad som gäller.

Du som arbetsgivare har alltid rätt att organisera din verksamhet som du vill. Om du vill förändra din verksamhet och det innebär att några medarbetare blir av med sin tjänst behöver du be facket om en förhandling.

– I förhandlingen går man igenom förändringen, ser vilka tjänster som blir kvar och konstaterar vilka medarbetare som får vara kvar utifrån lag och avtal. När förhandlingen sedan är avslutad går det bra att säga upp berörda medarbetare, säger Mattias Östman.

Arbetsgivarguiden hjälper dig att göra rätt