Hoppa till innehåll
anställa personer från Ryssland

Anställa personer från Ryssland?

Kriget i Ukraina påverkar även situationen för människor och företag i andra länder. Vad gäller för personer som vill ta sig till Sverige från Ryssland eller Belarus?

Den ryska attacken på Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har givetvis förändrat förutsättningarna för många människor och företag i Ryssland. Detta gäller även i Belarus, genom landets inblandning i konflikten. 

Försämrade livsvillkor i Ryssland och Belarus kan leda till att personer vill lämna även dessa länder.  Eftersom länderna varken är med i EU eller omfattas av EU:s massflyktsdirektiv gäller fortfarande reglerna om arbetskraftsinvandring från tredje land om de vill arbeta i Sverige, säger Patrick Joyce. 

Reglerna innebär bland annat att det måste finnas ett konkret erbjudande om arbete hos en svensk arbetsgivare där lönen och andra villkor motsvarar avtal eller branschpraxis. Tjänsten måste också varit utannonserad i Sverige, inom EU/EES samt i Schweiz under minst tio dagar. 

Det är ännu osäkert vad som händer med utländska företag i Ryssland, speciellt de som pausar sin verksamhet i landet. Men för svenska företag som vill erbjuda lokalanställda i Ryssland en möjlighet att arbeta i Sverige kan det bli en långdragen process. 

– Personen ska dessutom ha en beviljad ansökan om arbetstillstånd redan innan personen kommer till Sverige, vilket kan ta tid, säger Patrick Joyce.  

Almega kan som certifierad arbetsgivarorganisation bistå medlemsföretag i processen med arbetstillstånd.

Vill du veta mer?