Hoppa till innehåll
Stefan koskinen om anställningsskydd

Fem frågor till Stefan Koskinen – Almegas röst i LAS-förhandlingarna

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, är tillsammans med tre förhandlare från Svensk Näringsliv arbetsgivarnas förhandlare i överläggningarna om Lagen om anställningsskydd (LAS), omställning och A-kassa.

Vad gäller saken?

– Arbetsmarknaden har förändrats i grunden sedan lagstiftningen om LAS tillkom på 1970-talet och nu måste regelverket uppdateras och moderniseras. Nu är det också upp till parterna att komma överens och ta tillbaka anställningsskyddsfrågorna, vilket är den bästa lösningen eftersom det är parterna som kan arbetsmarknaden.

Vilka är det som förhandlar?

– Vi är totalt åtta personer som förhandlar, fyra från arbetsgivarsidan och två vardera från LO och PTK som företräder tjänstemän och akademiker. Sedan har vi som förhandlar våra respektive delegationer som följer förhandlingarna och ger oss vägledning.

Hur ser processen ut framöver?

– Vi hade vårt första möte i tisdags, den 16:e augusti och kommer att förhandla minst två dagar i veckan fram till den 30:e september. Då måste vi ha träffat en överenskommelse eftersom Industrins parter återupptar avtalsrörelsen den första oktober.

Hur är känslan när förhandlingarna väl satt igång?

– Jag hoppas att vi kommer överens, men det är för tidigt att spekulera i utgången. Men jag ska inte förneka att finns en del svåra punkter i förhandlingarna som måste benas ut. Men det är konstruktiva samtal och jag upplever det som att det finns en uppriktig vilja från alla tre parter att visa politiken att vi kan fixa det här.

Vad händer om förhandlingarna blir fruktlösa?

– Då blir förslagen i regeringens LAS-utredning, som presenterade innan sommaren, lagstiftning. Detta står svart på vitt i januariöverenskommelsen. För en modernisering av LAS kan inte vänta. Många står nu utanför arbetsmarknaden och företagen måste våga anställa och samtidigt också veta att man får behålla viktig kompetens vid neddragningar.