Hoppa till innehåll

Live på Facebook: De vanligaste misstagen rörande arbets­brist

På tisdag den 19 maj kl. 12:00 är det dags för ett nytt avsnitt av Aktuellt med Almega, vår veckovisa lunchsändning på Facebook. Temat är ”Vanligaste misstagen rörande arbetsbrist”.

Coronapandemin har kraftigt drabbat tjänstesektorn och många företag kämpar för sin överlevnad. Samtalen till Almegas jour rörande arbetsbrist har tiofaldigats. Därför kommer Anders Bergqvist och Maria Elinder, två av Almegas arbetsrättsjurister, svara på de vanligaste frågorna om arbetsbrist.

46 procent av tjänsteföretagen har minskat antalet anställda under april och 61 procent planerar att göra det inom de närmaste tre månaderna. Nio av tio varsel om uppsägning de senaste två månaderna gäller tjänstesektorn.

Som Sveriges ledande och största arbetsgivarorganisation för tjänsteföretag, stöttar vi varje dag våra 11 000 medlemmar i arbetsrättsliga frågor. Det gör vi bland annat via vår arbetsgivarjour, dit du som medlem kan ringa och mejla och få svar på sina frågor.

Frågorna rörande arbetsbrist är många och det är viktigt att agera rätt från början till slut, både för företagens och medarbetarnas skull.

– När arbetsgivare tvingas säga upp personal är det självklart avgörande att det går rätt till. Många har inte sett framför sig att hamna i den här situationer och därför är det viktigt att förbereda och planera så att man inte tappar kontrollen över den egna organisationen i förhandlingarna med facket, säger Maria Elinder.

Arbetsgivaren behöver ha klart för sig vad som gäller inför, under och efter förhandlingarna och vad som behöver finnas på plats och varför. Vad är skillnaden mellan uppsägningar på grund av arbetsbrist eller personliga skäl? När ska Arbetsförmedlingen underrättas om arbetsbristen och när ska facken kopplas in? Hur skiljer det sig mellan företag som har kollektivavtal och som inte har det?

Under sändningen har du även möjlighet att få svar på dina egna frågor. Du kan antingen mejla in dem innan sändningen till kommunikation@almega.se, eller posta dem direkt i kommentarsfältet under sändningen på Facebook, så svarar vi på så många vi kan.

Följs oss på Facebook!