Hoppa till innehåll
kompetensbristen

Missuppfattningar om korttidspermittering

Almega har varit högst engagerade i frågan och drivit på för korttidspermitteringens utveckling och omfattning sedan regeringen la fram det första förslaget kring korttidsarbete. Mycket har hänt i frågan sedan dess. Här reder vi ut vanliga missuppfattningar och vad som egentligen gäller.

Gäller det senaste förslaget om korttidspermittering upp till 80 procent året ut?

Nej, korttidspermittering upp till 80 procent gäller 1 maj till 31 juli. Almega har kraftfullt påpekat att företag som drabbats hårt av Coronakrisen måste få korttidspermittera medarbetare mer än 60 procent. Regeringens nya förslag om korttidsarbete upp till 80 procent är därför en seger, möjligheten att reducera arbetstiden med 80 procent gäller dock bara 1 maj till 31 juli. Övriga året går det fortfarande bara att reducera arbetstiden med högst 60 procent. Systemet kräver centrala och lokala avtal mellan fack och arbetsgivare. För dig som är arbetsgivare och som redan ansökt om stöd går det att komplettera ansökan för att ta del av den högre stödnivån. Hur detta ska gå till är dock fortfarande oklart, vi återkommer när vi utrett frågan.

Vi på Almega tycker dock fortfarande att det ska vara möjligt att minska arbetstiden med upp till 100 procent och fortsätter att driva frågan.

Kan anställda kompetensutvecklas under korttidspermitteringstiden utan att företaget förlorar bidraget?

Ja, Almega har drivit frågan hårt kring möjlighet till kompetensutveckling och har fått gehör. Kompetensutveckling i form av intern eller extern utbildning under permitteringstiden är nu därför möjlig, utan att du som arbetsgivare riskerar förlora rätten till permitteringsbidrag. Notera dock att om kompetensutveckling sker under den nedsatta arbetstiden krävs överenskommelse med facket.

Omfattas konsulter, bemanningsföretag, vård- och omsorgsföretag, utbildningsföretag, upphandlad trafik och statliga bolag omfattas av korttidspermitteringssystemet?

Ja. I de ursprungliga skrivningarna av lagen omfattades inte hela tjänstesektorn, men efter att Almega varit aktiva och pådrivande i frågan så omfattas numera också konsulter, bemanningsföretag, vård- och omsorgsföretag, utbildningsföretag, upphandlad kollektivtrafik och statliga bolag av systemet.

Är uppsägning av konsulter och inhyrd personal en förutsättning för företag att kunna ansöka om stöd för korttidspermitteringar?

Nej, detta stämmer inte längre. Almega har sett till att du som arbetsgivare inte behöver säga upp konsulter och inhyrd personal innan ni inför korttidsarbete.