Hoppa till innehåll

Åldersgränsen för rätten att kvarstå i anställning höjs

Anställningsskyddslagens, LAS, åldersgräns för hur länge man har rätt att kvarstå i anställning höjs i två steg, till utgången av den månad den anställde fyllt 68 år från 2020 och till utgången av den månad den anställde fyllt 69 år från 2023. Samtidigt ändras reglerna för avslut av anställning i samband med att åldersgränserna uppnås. Ändringarna i LAS innehåller också bland annat

  • Begränsat anställningsskydd för den som fyllt 68 år (2020) eller 69 år (2023)
  • Förenklat uppsägnings- och avskedsförfarande för den som uppnått åldersgränsen
  • 67-åringar kan få företrädesrätt
  • Övergångsreglerna innebär att avgångsskyldighet enligt kollektivavtal vid 67 år kan fortsätta att gälla även efter årsskiftet

Avsluta anställning

Genom de nya reglerna kan en anställning inte längre, enligt LAS, avslutas genom ett skriftligt besked i samband med att åldersgränsen uppnås. Istället kan arbetsgivaren avsluta anställningen när som helst efter att LAS-åldern uppnåtts genom en uppsägning. När en arbetstagare har fyllt 68/69 år upphör kravet på saklig grund för arbetsgivarens uppsägning och uppsägningsförfarandet är något förenklat.

Begränsat anställningsskydd för den som fyllt 68/69 år

Anställningsskyddet för en arbetstagare som har fyllt 68/69 år blir, utöver att kravet på saklig grund för uppsägning inte ska gälla, begränsat på följande sätt:

  • Arbetstagaren har inte rätt till omplacering eller till en anställning med högre sysselsättningsgrad.
  • Arbetstagaren har inte företrädesrätt i turordningshänseende.
  • Arbetstagaren har inte längre uppsägningstid än en månad såvida inte annat avtalats i kollektivavtal eller enskilt anställningsavtal.
  • Arbetstagaren har inte företrädesrätt till återanställning. Arbetstagaren kan inte med stöd av anställningsskyddslagen få en uppsägning eller ett avskedande ogiltigförklarat.

Förenklat uppsägnings- och avskedsförfarande

Vid en uppsägning av en arbetstagare som har fyllt 68/69 år förenklas förfarandet på följande sätt:

  • Arbetsgivaren är inte med anledning av uppsägningen skyldig att förhandla enligt medbestämmandelagen. I stället ska arbetsgivaren i förväg, om inte förhandling enligt 11–14 §§ medbestämmandelagen ändå har hållits i frågan, underrätta arbetstagaren och, om arbetstagaren är fackligt ansluten, varsla den lokala arbetstagarorganisation som arbetstagaren tillhör. Arbetstagaren och arbetstagarorganisationen har sedan rätt till överläggning med arbetsgivaren om uppsägningen innan den verkställs.
  • Arbetsgivarens uppsägningsbesked behöver inte innehålla information om ogiltigförklaring eller skadestånd med anledning av uppsägningen eller om företrädesrätt till återanställning.
  • Arbetsgivaren behöver inte uppge grunden för uppsägningen.

Vid avskedande av en arbetstagare som har fyllt 68/69 år förenklas förfarandet på följande sätt:

  • Arbetsgivarens besked om avskedande behöver inte innehålla information om ogiltigförklaring. Däremot är arbetsgivaren fortsatt skyldig att vid avskedande lämna information om vad arbetsgivaren ska iaktta för det fall att han eller hon vill begära skadestånd eftersom skadestånd för felaktigt avskedande fortfarande kan bli aktuellt.
  • Observera dock att kravet på saklig grund vid avsked kvarstår oförändrat enligt vad som tidigare gällt

Uppsägning kan angripas på andra rättsliga grunder än enligt LAS

Ett borttagande av möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning eller ett avskedande enligt LAS påverkar dock inte möjligheten att angripa uppsägningen eller avskedandet på andra rättsliga grunder, till exempel enligt diskrimineringslagen. Att kravet på saklig grund enligt LAS tas bort medför inte motsatsvis att uppsägningen får grunda sig på vilka omständigheter som helst. Diskriminerande uppsägningar kommer även i fortsättningen att vara möjliga att angripa. Detsamma gäller uppsägningar som grundar sig på att arbetstagaren har utnyttjat sin rätt till ledighet enligt någon av de olika ledighetslagarna. Även där finns det särskilda bestämmelser om ogiltigförklaring av uppsägningar och avskedanden som fortfarande kommer att gälla.

Bestämmelsen i LAS om att avtal om tidsbegränsad anställning får träffas när arbetstagaren har uppnått en viss ålder tas bort

Bestämmelsen i LAS om att avtal om tidsbegränsad anställning får träffas när arbetstagaren har uppnått en viss ålder (67 år) tas bort. Skälet är att de nya reglerna förväntas medföra att arbetsgivarens behov av att träffa avtal om tidsbegränsad anställning för arbetstagare i den aktuella kategorin minskar. Detta eftersom en tillsvidareanställning av sådana arbetstagare kommer att kunna avslutas med en uppsägning som inte behöver vara sakligt grundad och med en uppsägningstid som är begränsad till en månad, om inte något annat har avtalats.

För en arbetstagare som har fyllt 68/69 år innebär de nya reglerna att en allmän visstidsanställning eller ett vikariat enligt LAS som ingåtts efter den 31 december 2019 inte automatiskt övergår eller konverteras till en tillsvidareanställning efter viss tid. Allmän visstid eller vikariat träffade före den 1 januari 2020 konverteras inte efter att arbetstagaren fyllt 67 år.

67 åringar kan återfå företrädesrätt till återanställning och högre sysselsättningsgrad

Den som fyllt 67 år och som sägs upp på grund av arbetsbrist eller vars tidsbegränsade anställning upphör före lagändringen har inte företrädesrätt. Genom lagändringen återfår emellertid en sådan person företrädesrätt från och med den 1 januari 2020 för det fall det inte förflutit längre tid än 9 månader från det att anställningen upphörde samt att personen inte fyllt 68 år.

Har anställningen avslutats enligt nuvarande system med ett skriftligt besked i samband med att arbetstagaren fyllt 67 år aktualiseras inte regler om företrädesrätt, eftersom personen inte sagts upp på grund av arbetsbrist och det heller inte är fråga om en tidsbegränsad anställning som löpt ut.

Avvikelse från LAS  genom kollektivavtal

En arbetstagares rätt att kvarstå i anställningen till en viss ålder kan inte avtalas bort, men det blir fortfarande möjligt att genom kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation avtala om att anställningen upphör utan någon uppsägning vid utgången av den månad som arbetstagaren uppnår åldersgränsen.

Genom ett kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation kan avvikelser också göras från bestämmelserna om underrättelse, varsel och rätt till överläggning. Avvikelser genom ett sådant kollektivavtal får även göras från bestämmelsen om uppsägningstidens längd och bestämmelsen om att en allmän visstidsanställning eller ett vikariat inte ska övergå till en tillsvidareanställning.

Den ändrade lagstiftningen kan leda till att kollektivavtalen kan komma att förändras. Vi återkommer i sådant fall.

Övergångsregler i LAS

Lagändringarna träder i kraft i två omgångar. Den 1 januari 2020 höjs åldersgränserna från 67 till 68 år. Då börjar också den nya ordningen för de äldre arbetstagarnas anställningsskydd att gälla. Den 1 januari 2023 höjs åldersgränserna till 69 år.

När en arbetsgivare före den 1 januari 2020 har gett en arbetstagare ett skriftligt besked om att anställningen upphör, ska lagen i dess äldre lydelse tillämpas på beskedet. En förutsättning är dock att arbetstagaren fyller 67 år före den 1 februari 2020. I annat fall ska beskedet vara utan verkan. I övrigt ska äldre föreskrifter tillämpas när en arbetsgivare före lagändringarnas respektive ikraftträdande har inlett ett förfarande för att skilja arbetstagaren från anställningen.

När det gäller allmän visstidsanställning och vikariat ska de höjda åldersgränserna bara tillämpas på anställningsavtal som har ingåtts efter lagändringarnas respektive ikraftträdande 2020 respektive 2023.

Övergångsregler för kollektivavtal

Ett villkor om skyldighet att lämna anställningen vid en viss ålder som finns i ett kollektivavtal som har ingåtts före lagändringarnas respektive ikraftträdande gäller till dess att kollektivavtalet har löpt ut. En förutsättning är dock att avtalet har en begränsad löptid som inte överstiger fyra år. Om löptiden överstiger fyra år eller om kollektivavtalet löper tillsvidare är villkoret ogiltigt vid ikraftträdandet av lagändringarna i den utsträckning det upphäver eller inskränker en arbetstagares rätt att kvarstå i anställningen

Detta innebär att regler i kollektivavtal om avgångsskyldighet vid 67 år ålder kan tillämpas även efter den 1 januari 2020 fram till dess att kollektivavtalet löper ut (i normalfallet under våren 2020).

Individuella avtal om avgångsskyldighet

Ett villkor om skyldighet att lämna anställningen vid en viss ålder i ett individuellt avtal som har ingåtts före lagändringarnas respektive ikraftträdande är ogiltigt i den utsträckning det upphäver eller inskränker en arbetstagares rätt att kvarstå i anställningen. Äldre föreskrifter gäller dock fortfarande för ett sådant villkor om avtalet har ingåtts före den 1 september 2001.

Om du har frågor med anledning av detta kontakta din kontaktperson på Almega.