Därför måste Arbetsförmedlingen reformeras

Kompetensförsörjningen och matchningen på arbetsmarknaden måste förbättras. Företag och offentliga arbetsgivare kan inte hitta personal. Personalbristen är enorm.

Vi vill att Arbetsförmedlingen reformeras i grunden.

1. Låt externa leverantörer utföra all matchning, arbetsmarknadsutbildning och övriga tjänster som gör att arbetslösa får jobb.

2. Ställ höga kvalitetskrav på leverantörerna och betala ut den mesta av ersättningen till företagen när de arbetslösa får nytt jobb.

3. Arbetslösa som har behov av stöd ska välja extern leverantör direkt. Inte vänta i minst ett år som är fallet idag.

4. Arbetsförmedlingen ska ha ett renodlat myndighetsuppdrag. Viktigast att profilera och bedöma arbetslösa så att de får rätt stöd och insatser. Här behöver mycket utvecklingsarbete göras.

5. Inför ett kompetensavdrag. Arbetsgivarna ska uppmuntras att investera i personalen

Problemet idag är att Arbetsförmedlingen misslyckas med matchningen. Arbetsgivarna använder sig i alltför liten utsträckning av Arbetsförmedlingen för att hitta ny personal.

Sju av åtta riksdagspartier vill nu reformera Arbetsförmedlingen i grunden. Almega är självklart positiva till januariavtalet mellan regeringen och den liberala oppositionen att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden.

”Att ta mig an en större reform av Arbetsförmedlingen det gör jag med glädje”, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i Ekots lördagsintervju 26 januari 2019.

Vill du veta mer om våra förslag? Läs vår rapport