Hoppa till innehåll
Ann Öberg, vd Almega
Ann Öberg, vd Almega

Är det rätt att tjäna pengar på välfärd? 

Almegas vd Ann Öberg om den senaste tjänsteindikatorn, AI och arbetsmarknaden samt ett kommande evenemang: Är det rätt att tjäna pengar på välfärd?

I veckan lanserades Almegas senaste tjänsteindikator, vad visar den? 

– Den pågående lågkonjunkturen har slagit hårt mot stora delar av tjänstesektorn. Tjänsteindikatorn visar dock att företagen är alltmer optimistiska och mycket tyder på att produktionen vänder uppåt redan under kvartal två. Enigt tjänsteindikatorn närmar sig även vändningen på arbetsmarknaden, där antalet anställda inom tjänstesektorn har minskat med drygt 10 000 personer under det senaste året. Även prisökningarna på tjänster bromsar in ordentligt och bör snart underskrida två procent.

Något som med säkerhet kommer påverka tjänstesektorn är AI, vad gör Almega på området? 

– Att AI kommer att påverka allt och alla är obestridligt. Frågan är bara hur. Sedan tidigare erbjuder Almega kursen AI och arbetsrätt: Upptäck framtidens arbetsliv, där våra experter går igenom AI och arbetsrätten, de regleringar som finns och hur man bör tänka när man tar fram en AI-policy. Almega har även engagerat sig i AI Econ Labs, ett forskningssamarbete mellan Örebro universitet och Ratio med fokus på hur AI kommer påverka arbetsmarknaden. Örebro universitet ger även under hösten kursen Artificiell intelligens och (r)evolutionen av arbetslivet

Vad mer är på gång inom Almega? 

– Det finns givetvis mycket att välja bland, men ett evenemang som jag tror kan bli mycket intressant är Almegas nästa Reformbaren den 17 april. Temat är välfärdsföretagande och huruvida det är rätt att tjäna pengar på välfärd. Moderator är Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt och debatterar gör Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, Lovisa Lanryd, välfärdsansvarig på Timbro, Veronica Palm, opinionsskribent och f.d. socialdemokratisk politiker samt Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.