Hoppa till innehåll
Ann Öberg, vd Almega
Ann Öberg, vd på Almega

Sverige kan inte vänta

Under det senaste decenniet har svenska beslutsfattare ägnat sig åt krishantering. Nu är det hög tid att jobb och företagande återigen förs upp på den politiska agendan, skriver Almegas vd, Ann Öberg, i sin krönika.

Med risk för att bli tjatig. Men vet ni att 2,4 miljoner människor jobbar i den privata tjänstesektorn? Det är fler än inom alla andra sektorer i Sverige. Tjänsteföretagen skapar jobb, genererar tillväxt, leder och driver innovation samt bygger välfärden. Bara under det senaste året har 45 000 nya tjänstejobb skapats i Sverige enligt vår senaste tjänsteindikator.

Rätt förutsättningar

Det är också tjänsteföretagen som har förutsättningarna att lösa många av samhällets utmaningar. Men för detta behövs också rätt förutsättningar. Det behövs politiska reformer. Därför har vi på Almega initierat kampanjen Sverige kan inte vänta. Vi kan helt enkelt inte längre tålmodigt vänta på reformer som inte kommer.

”Som beslutsfattare måste man kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt”

Under det senaste decenniet har Sveriges beslutsfattare ägnat sig åt krishantering. Detta har varit helt nödvändigt med tanke på pandemin, kriget i Ukraina, en skenande gängkriminalitet och ett svårare ekonomiskt läge än på länge för såväl hushåll som företag.

Sverige kan bättre

Men att ensidigt fokusera på att släcka bränder med diffusa politiska utspel och kortsiktiga lösningar kommer dessvärre bara fördjupa krisen. Som beslutsfattare måste man kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt och det är hög tid att jobb och företagande återigen förs upp på den politiska agendan.

Det har länge pratats om att Sverige kan bättre. Det stämmer. Men framför allt: Sverige kan inte vänta.

//Ann