Hoppa till innehåll

Förändrade avgifter för omställnings­försäkringarna 1 oktober

För företag som omfattas av kollektivavtal i något av Almegas förbund där huvudavtalet med Svenskt Näringsliv och PTK, alternativt LO har antagits att gälla från och med den 1 oktober 2022 förändras avgifterna för omställningsförsäkringarna till TRR (Tjänstemän) och TSL (Arbetare) enligt nedan.

I samband med att nya Huvudavtalets regler och ändringar i LAS trädde i kraft den 1 oktober 2022 infördes även ett utökat omställnings- och kompetensstöd samt statligt studiestöd riktat till de anställda samtidigt som det infördes en ny statlig ersättning till arbetsgivare som erlägger avgifter enligt nedan.

Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK (Tjänstemän)

Den tidigare avgiften till TRR är 0,30 procent på lönesumman. Denna avgift är för närvarande tillfälligt sänkt från 0,30 till 0,10 procent för företag inom Svenskt Näringsliv.

Från och med 1 oktober 2022 höjdes avgiften till TRR till 0,55 procent för företag som blir bundna av Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

För hängavtalsföretag höjdes avgiften till 0,95 procent.

Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och LO (Arbetare)

Den tidigare avgiften till TSL/AGB ligger på 0,30 procent för företag inom Svenskt Näringsliv.

Från och med 1 oktober 2022 höjdes avgiften till 0,49 procent för företag som är bundna av Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och LO.

För hängavtalsföretag höjdes avgiften till 0,89 procent.

Kollektivavtalet om omställningsförsäkring mellan Svenskt Näringsliv och LO (Arbetare)

För företag som är bundna av Kollektivavtal om omställningsförsäkring för arbetare mellan Svenskt Näringsliv och LO höjdes avgiften till TSL/AGB från och med den 1 oktober till 0,30 procent.

För hängavtalsföretag höjdes avgiften till 0,70 procent.

Statlig ersättning till arbetsgivare som betalar avgift till TRR och TSL

Arbetsgivare som finansierar TRR och TSL kommer att få ersättning från staten.

Ersättningen till arbetsgivare kommer att vara 0,15 procent på lönesumman och beslutas och utbetalas av Kammarkollegiet. Utbetalning till arbetsgivare kommer att ske i efterskott året efter det kalenderår som avgiften avser. Ansökan till Kammarkollegiet och utbetalning till arbetsgivarna kommer att skötas helt och hållet av Fora.

Den 1 oktober 2022 infördes ett nytt utökat studiestöd samt ett grundläggande omställnings- och kompetensstöd

I Arbetsgivarguiden finner du information om ett nytt utökat studiestöd samt ett grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

Du kan också läsa mer om de olika stöden för arbetsgivare och anställda här:

Omställning och försäkringsskydd vid arbetslöshet i Arbetsgivarguiden

Avtalat

TRR

TSL

FORA