Hoppa till innehåll

Tjänste­pensionens dag

I dag firar vi tjänstepensionens dag. Tjänstepension ger medarbetare en extra trygghet och är något du som arbetsgivare betalar för genom ditt kollektivavtal. ”Tjänstepensionen är en förmån som rankas mycket högt bland medarbetarna”, säger Einar Humlin, förhandlingschef på Almegas förbund TechSverige.

I dag den 27 september firas tjänstepensionens dag. Tjänstepension är något som fler än 9 av 10 anställda i Sverige har och ingår i Almegas kollektivavtal.

Einar Humlin är förhandlingschef på Almegaförbundet TechSverige och har tjugo års erfarenhet som arbetsgivarföreträdare.

Varför är det bra med tjänstepension?

– Tjänstepensionen är en viktig del av det försäkringsskydd som skapar trygghet för medlemsföretagens medarbetare. Alla har visserligen rätt till den allmänna statliga pensionen, men den behöver kompletteras med tjänstepension. Med tjänstepension blir pensionen högre samtidigt som medarbetarna får del av andra trygghetsskapande försäkringar. Vad som ingår varierar men det kan exempelvis vara sjukförsäkringar och efterlevandeskydd.

Måste man ha kollektivavtal för att få tjänstepension?

– Det går att teckna tjänstepension utan kollektivavtal men kollektivavtalade lösningar ger stora fördelar och är mycket konkurrenskraftiga. Exempelvis är förvaltningskostnaderna lägre vilket innebär att medarbetarna får mer på pensionskontot när det är dags att sluta arbeta. För tjänstemän finns också riskförsäkringar kopplade till tjänstepensionen, som försäkring vid långtidssjukskrivning med låg premie oavsett ålder, kön eller historik.

Enklare och tryggare med Almega

Som medlem i Almega får du hjälp att navigera i pensions- och försäkringsvärlden. Vi ger ger dig råd och hjälp på vägen innan du som arbetsgivare tecknar de tjänstepensioner och försäkringar som ingår i ditt kollektivavtal. Dessutom finns checklistor och annan information på Avtalat.se, en webbsajt som Svenskt Näringsliv driver tillsammans med LO och PTK. Avtalat.se vänder sig inte bara till arbetsgivare, utan ger även dina medarbetare svar på sina frågor.

Här hittar du mer information om hur du tecknar tjänstepension och försäkringar. Och här finns checklistor för kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Är du inte medlem i Almega än? Ta kontakt med oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig med tjänstepension och försäkringar.