Hoppa till innehåll
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Extrabudget behövs för att motverka långtidsarbetslösheten

Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka cirka 10 miljarder till statskassan. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten. ”Resurserna måste omfördelas till den aktiva arbetsmarknadspolitiken”, säger Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Nyheten att Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka cirka 10 miljarder till statskassan samtidigt som långtidsarbetslösheten ökar visar på behovet av att omedelbart omfördela resurser till den aktiva arbetsmarknadspolitiken.

Andelen långtidsarbetslösa är 10 procent högre idag än för ett år sedan och samtidigt saknar Arbetsförmedlingen verktyg för att motverka långtidsarbetslösheten.

– Flera branscher som exempelvis besöksnäringen vittnar om att de medarbetare som förlorade jobbet under pandemin inte återvänt, trots lediga jobb. Därför måste Arbetsförmedlingen snabbt få ökade möjligheter att anvisa fler arbetslösa till matchningstjänster och arbetsmarknadsutbildningar, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Återhämtningen på arbetsmarknaden skadas av att Arbetsförmedlingen inte får använda delar av överskottet på 10 miljarder till att förbättra matchningen och förhindra ökad långtidsarbetslöshet.

– Regeringen måste omedelbart ta initiativ till en extrabudget och föra över en del av Arbetsförmedlingens överskott till aktivitetsstödet och den aktiva arbetsmarknadspolitiken. På längre sikt behöver Arbetsförmedlingen dessutom få större befogenheter att styra över anslagen för arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet, säger Andreas Åström.