Hoppa till innehåll
Siri Helle om Zoomfatigue, digital möteströtthet

Bota den digitala möteströttheten – zoomfatigue

Zoomfatigue, teamströtthet och slacksutmattning – nu börjar allt fler uppmärksamma baksidorna av att använda skärmen som kontaktyta med kollegorna. Men det finns motmedel! Läs psykologens tips för hur du bäst säkrar en sund, digital möteskultur.

När pandemin svepte in över världen blev den digitala tekniken en livboj för företag som behövde hålla igång verksamheten på distans. Många organisationer fick kasta sig in i en ny möteskultur och i spåren av den utvecklingen har nackdelar börjat märkas. Siri Helle, psykolog och författare till boken ”Smartare än din telefon”, känner igen fenomenet:

– Att många vittnar om möteströtthet kan ha flera orsaker, den mest uppenbara är att man sitter för länge utan att växla aktivitet. Ensidighet tröttar ut, oavsett vad man gör. På ett kontor sker möten naturligt på många olika sätt: man sticker in huvudet i kollegans rum för att bolla en fråga, ringer för en snabb avstämning eller ses över en lunch. När nu alla möten istället formaliseras tar det mer energi, säger Siri Helle.

– En annan viktig faktor är att det är svårt att föra komplexa diskussioner i en tvådimensionell miljö, där vi inte kan läsa av kroppsspråk på samma sätt.

I det digitala mötet får hjärnan helt enkelt arbeta hårdare för att tolka signaler från motparten, som tonläge, energinivå och engagemang. När kollegorna är representerade av små bildrutor är det svårare som talare att läsa av om man fångat deras uppmärksamhet och en svajig uppkoppling eller familjemedlem som plötsligt dyker upp i bakgrunden kan öka pulsen för vem som helst.

Så vad kan man som arbetsgivare göra för att minska risken för zoomfatigue – digital möteströtthet?

– Till att börja med kan man påminna och uppmuntra medarbetare att bara boka möten som faktiskt behövs. Fundera även över om alla behöver vara med på hela mötet, ska medarbetarna rapportera individuellt till teamledaren kanske de kan logga in på olika tider?

Siri Helle menar att arbetsgivaren också kan uppmuntra till olika mötesformer, som gående möten, som kan ske tillsammans eller per telefon.

– Gå då helst inte samma runda som du brukar göra på helgen, så att den inte riskerar att bli förknippad med arbete. Och kom ihåg att planera in ställtid mellan möten, så att de inte ligger slag i slag, säger Siri Helle.

Eftersom människan är beroende av ledtrådar i sin kontext när hon tolkar omvärlden, kan det vara bra att ta en morgonpromenad utanför huset, även om arbetsplatsen för dagen är det egna köket; själva förflyttningen hjälper till att signalera att det är dags att inleda arbetsdagen.

– Avsluta gärna med ytterligare en promenad, för att också markera att arbetsdagen är över.