Hoppa till innehåll
arbetsmiljötips till dig som arbetsgivare

Tillbaka till arbetsplatsen – arbetsmiljötips till dig som arbetsgivare

Många av oss har länge arbetat på distans, men vad händer när vi så småningom kommer tillbaka till arbetsplatsen? Och hur bör du som arbetsgivare förbereda dig inför att medarbetarna är på plats igen? Vår arbetsmiljöexpert Maria Morberg berättar om några saker som du kan tänka på ur ett arbetsmiljöperspektiv.

En riskbedömnings- och handlingsplan inför återgången till arbetsplatsen, dialog med arbetsmiljö- och skyddsombud samt utvärdering av distansarbetet. Som arbetsgivare kan du börja förbereda för återgången till arbetsplatsen redan nu.

  • Påbörja en riskbedömnings- och handlingsplan

Även om Folkhälsomyndighetens riktlinjer fortfarande gäller, om att de som har möjlighet bör arbeta hemifrån, så kan du som arbetsgivare med fördel påbörja en riskbedömnings- och handlingsplan inför återgång till arbetsplatsen.

  • Involvera arbetsmiljöombuden/skyddsombuden

Bjud in arbetsmiljöombuden/skyddsombuden för att få deras syn på återgången och eventuella arbetsmiljörisker som kan vara kopplade till det.

  • Utvärdera distansarbetet

Nu kan det vara dags att utvärdera ert distansarbete. Vilka lärdomar tar vi med oss? Mycket har säkerligen fungerat bra, kanske till och med bättre än innan coronapandemin slog till, medan annat har fungerat mindre bra. Vilka arbetssätt vill vi behålla och göra ännu bättre? Hur omvandlar vi det till att passa i mer ”normalt” läge? Det är några frågor du kan ställa dig.

Vill du ha mer råd och stöd?

Exklusivt för medlemmar

Ta hjälp av Sveriges bästa arbetsrättsjurister. Ring oss, eller logga in i vår kunskapsbank Arbetsgivarguiden.

Ibland hamnar man som arbetsgivare i situationer som kräver akut hjälp och råd. Som medlem i Almega är du alltid välkommen att ringa jouren med dina frågor. I jouren arbetar många av Sveriges bästa arbetsrättsjurister, avtalsexperter och förhandlare.

Nyfiken på oss?

Vill du veta mer om vad vi på Almega kan göra för dig? Läs mer om medlemskapet här!