Hoppa till innehåll

Initiativ till tillfällig infektionsmottagning

Just nu är sjukvården väldigt tungt belastad. För att minska spridningen av covid-19 tog Svea vårdcentral i Säffle därför initiativ till att starta en luftvägsinfektionsmottagning. Sen några veckor skickar alla vårdcentraler i västra Värmland sina patienter med luftvägssymptom till mottagningen i Nysäter.

– Vi ville hitta ett sätt att separera de som hade luftvägsinfektionsymtom från andra patienter, så vi kom på idén att öppna en egen mottagning för de med luftvägssymtom. Vi hade dock inte möjlighet att ordna en mottagning med separat ingång och tog därför kontakt med den offentliga sjukvården i regionen, berättar Marjola Kock, distriktsläkare och verksamhetschef på Svea Vårdcentral i Säffle.

I västra Värmland finns det fyra vårdcentraler. Två vårdcentraler är privatägda och två drivs i offentlig regi.

– Vi har ett bra samarbete med regionens vårdcentraler och när vi föreslog att vi skulle starta en mottagning ihop nappade de direkt. Vi kom tillsammans fram till att lokalerna i Nysäter skulle funka bra. På mottagningen i Nysäter kan vi garantera maximal patientsäkerhet.

Svea vårdcentral ansvarade för uppstarten av och satte arbetsrutinerna för den nya infektionsmottagningen. Numera turas dock medarbetarna på de olika vårdcentralerna om att jobba på infektionsmottagningen och hittills har ingen medarbetare blivit sjuk.

– Våra kollegor har varit oerhört engagerade i den nya mottagningen och hela tiden kommit med idéer och förslag. Det känns bra att vi lyckats så väl med att på kort tid komma igång med mottagningen och att vi lyckas hålla hög säkerhet för både patienter och personal.

Marjola menar att mottagningen aldrig hade kommit till om det inte hade varit för det goda samarbetet mellan vårdcentralerna i området. Tack vare fungerande dialogrutiner och en gemensam vilja hantera krisen kan man drifta den tillfälliga mottagningen.

– Jag tror absolut att det hade varit fler smittade i området om vi inte hade öppnat infektionsmottagningen. Vi har bra kontakt med våra vårdgrannar och viljan till samarbete är stor. Jag är väldigt glad att vi kan ha ett så fint samarbete, det är bra för hela primärvården, avslutar Marjola.