Hoppa till innehåll

Äldreboende delar ut surfplattor till de boende

För att förhindra spridningen av covid-19 råder det sen den 1 april besöksförbud på samtliga av landets äldreboenden. Som en följd känner sig många äldre isolerade, inte minst under långhelgerna. På äldreboendet Kyrkbyns gästhem i Stora Sköndal lånar man därför ut surfplattor till de boende för att de ska få en möjlighet att hålla kontakten med sina anhöriga, trots besöksförbud.

– Det kändes som en jättebra grej att testa, så när vi blev tillfrågade om ville ta emot plattorna tackade vi ja direkt, säger Lotta Backelin, verksamhetschef på Kyrkbyn.

Lotta hörde därefter av sig till de anhöriga via mejl varpå fler än tio personer anmälde intresse. Efter att ha provringt de anhöriga från sitt kontor och funnit att de fungerade fint, delades plattorna ut till de boende.

– Det har gått jättebra och surfplattorna har mottagits väldigt väl. De första två dagarna kändes det lite krångligt, men nu kan både boende och anhöriga ringa till varandra. Det är superhärligt och de boende får känslan av närhet trots att de är långt ifrån sina anhöriga rent fysiskt.

Surfplattorna har också gjort det möjligt att ha videosamtal med anhöriga som de boende annars inte träffar så ofta, ens i vanliga fall. De boende kan till exempel ha mer kontakt med anhöriga som bor långt bort än vad de hade tidigare.

– De känner sig också stärkta i handhavandet vilket är kul att se. Vi har tidigare hjälpt de boende att ringa Facetime-samtal, men med plattan kan de ringa själva och det är mycket bättre. Det är bra för självkänslan och ger de äldre en ökad känsla av delaktighet.

Idén till surfplattorna kommer ur ett samarbete mellan företaget Levels och Thomas Sidén.

Surfplattorna är specialanpassade och videosamtalen genomförs via appen Loopeli som är speciellt framtagen för att äldre ska kunna kommunicera med sina anhöriga.

Det är väldigt roligt att vi fått så fin respons, inte minst från de boende. Det märks att de verkligen uppskattar möjligheten till videosamtal och det känns såklart också väldigt bra för oss som jobbar på Kyrkbyn, avslutar Lotta Backelin.