Hoppa till innehåll

Arbetsmarknad

Den svenska ekonomin och arbetsmarknaden har förändrats mycket de senaste decennierna.

Tidigare stod en mindre grupp större industri­företag för exporten medan tjänste­företagen sålde inom Sverige. Idag har vi många mindre företag som själva exporterar och verkar över hela världen. Framför allt tjänstesektorn har påverkats av globaliseringen och kan nu konkurrera och sälja sina tjänster på en global marknad.

Tidigare hade flesta ett eller ett par jobb under sitt yrkesliv. Nu byter allt fler jobb oftare. Tillfälliga anställningar och egen­anställningar, så kallade gig-jobb, har också blivit betydligt vanligare.

Reglerna för den svenska arbetsmarknad är i stora delar skapade för 1970-talets näringsliv och arbetsmarknad och behoven hos de stora exporterande industri­företag och deras underleverantörer.

Dagens rörligare och mer konkurrensutsatta ekonomi kräver ett regelverk som gör det lättare för arbetsmarknaden att ställa om till nya förutsättningar. Det behövs en modernare och flexiblare arbetsrätt men också bättre möjligheter till kompetens­utveckling och ett bättre stöd för att söka nya arbeten.

Därför vill vi se:

  • En modernare arbetsrätt.
  • Att företag ska få göra avdrag för kompetens­utveckling.
  • En reformerad arbetsförmedling.

Mer om Arbetsmarknad

Fler aktuella artiklar