Hoppa till innehåll
Sök

Debatt: Dagens välfärd bygger på valfrihet för alla

De som vill förbjuda aktiebolag i välfärden vill i praktiken förbjuda valfrihet för miljontals svenskar. Låt svenska folket behålla kontrollen över sin välfärd, skriver före­trädare för företag inom vård, omsorg och skola.

Det talas mycket om att ”ta tillbaka kontrollen”. På Socialdemokraternas partikongress denna vecka riktas retoriken mot den fria välfärden. Man vill ”städa upp i marknadskaoset” och ”göra upp med marknadsmisslyckanden” i bransch för bransch, sektor för sektor. Om slagorden blir verklighet kommer stora delar av den välfärd vi alla tar för given att raseras.

I praktiken innebär de kraftfulla politiska uttrycken ett politiskt återtåg till ett system där brukaren står maktlös, där valfriheten stryps och där ideologi går före verklighetens behov. Ett system som kort sagt är både dyrare och sämre och där medarbetare, som är betydligt mer nöjda i privat drivna verksamheter, får kraftigt försämrade möjligheter att välja arbetsgivare.

Systemet med privata utförare och valfrihet föddes ur medborgarnas frustration över att inte kunna påverka sin vardag. Reformerna på 1980- och 90-talen syftade till att flytta makt från byråkratin till människor så att man oberoende av plånbok skulle få rätt att välja skola till sitt barn, vårdcentral när man är sjuk eller hemtjänst på ålderns höst. Det var inte en högeridé, utan en bred folklig reformvilja som sträckte sig över block­gränserna. SSU, under Karl-Petter Thorwaldssons ledning, drev kampanjer för ökad egenmakt. Socialdemokratiska regeringar förvaltade och utvecklade valfriheten långt efter att Carl Bildt lämnat Rosenbad.

I dag är det tydligt att valfriheten uppskattas och fungerar.

  • 420 000 elever går i fristående skolor.
  • 46 procent av alla vårdcentraler är privat drivna.
  • 72 procent av de assistansberättigade har valt en privat aktör.
  • 46 000 svenskar har valt ett privat äldreboende eller hemtjänstutförare.

Det handlar inte om lyx för vissa, utan om valfrihet i vardagen för alla. Den svenska modellen, med skattefinansierad välfärd i kombination med valfrihet, ger goda resultat, hög nöjdhet och mer välfärd för varje skattekrona. Ändå vill Socialdemokraterna, i stället för att varsamt vårda reformer, göra drastiska förändringar av den svenska välfärden.

Självklart finns sådant som måste förbättras. Det har funnits problem med enskilda aktörer i svensk skola som kraftigt misskött undervisningen och samtidigt delat ut vinst. Så ska det inte gå till och därför har bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega Utbildning en ny uppförandekod och ett etiskt råd som ska skapa en högre standard för hela branschen. Vårdföretagarna har under många år drivit på för politiska reformer för att stoppa kriminalitet i vård och omsorg.

Men vi måste också tala klarspråk om problemens natur. Sverige har på ett par decennier gått från ett högtillitsland med system riggade utifrån föreställningen att människor kan och vill göra rätt. Nu måste våra system anpassas utifrån en ny verklighet. Våra organisationer vill självklart, tillsammans med politiken och myndigheterna, göra allt för att stoppa den kriminalitet som äter sig in i samhällets alla sektorer, också i våra branscher. Våra seriösa medlemsföretag ska inte behöva konkurrera med kriminella.

Men vi säger också ifrån. De som vill förbjuda aktiebolag i välfärden vill i praktiken förbjuda valfrihet för miljontals svenskar. Det vore ett dråpslag mot både kvalitet och kapacitet i skola, vård och omsorg. Den svenska välfärdsmodellen bygger på solidarisk finansiering men också på mångfald, egenmakt och entreprenörskap. Utan företagare som vågar satsa, investera och utveckla blir valfriheten ett tomt löfte.

”Ta gärna tillbaka kontrollen över otrygghet och kriminalitet i vårt samhälle. Men låt svenska familjer, patienter och omsorgstagare behålla kontrollen över sin välfärd.”

På samma sätt som valfriheten och företagandet löste strukturella problem med maktlöshet för 30–40 år sedan kan vi använda dessa verktyg för att hantera vår tids stora utmaning, demografin. En snabbt åldrande befolkning, växande vårdbehov och ökande kompetensbrist. För att möta dessa utmaningar krävs nytänkande och då spelar entreprenörskap en avgörande roll.

Nya idéer, snabbare arbetssätt och investeringar i digitalisering, logistik och specialiserade vårdformer har redan bidragit till att effektivisera resurser och höja kvaliteten. Det är ofta privata aktörer som går i bräschen och som vågar starta nya äldreboenden, pröva nya utbildningsmetoder eller utveckla vårdtjänster där det offentliga inte hinner med. I en tid då antalet äldre ökar kraftigt samtidigt som färre ska försörja fler, har Sverige inte råd att avfärda innovation.

Ta gärna tillbaka kontrollen över otrygghet och kriminalitet i vårt samhälle. Men låt svenska familjer, patienter och omsorgstagare behålla kontrollen över sin välfärd.

Antje Dedering
förbundsdirektör, Vårdföretagarna
Andreas Mörck
förbundsdirektör Almega Utbildning
Ann Öberg
vd, Almega

Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna

Antje Dedering,
förbundsdirektör, Vårdföretagarna

Andreas Mörck,
förbundsdirektör, Almega Utbildning

Ann Öberg, vd Almega

Ann Öberg,
vd, Almega